Europa obre el debat: hi ha més explotació de menors a Mallorca que a la resta de l'Estat?

Els partits de l'oposició alerten la Comissió de Peticions del Parlament Europeu del nombre de casos a l'illa, però els experts desfocalitzen el problema

3 min
El turisme és un dels factors que els experts relacionen amb l'explotació sexual infantil.

PalmaMallorca no és l'únic lloc on s'han destapat casos d'explotació sexual infantil els darrers anys. També s'han trobat al País Valencià o a la Comunitat de Madrid. Però el fet que la Comissió de Peticions del Parlament Europeu hagi acceptat –a petició de Vox– desplaçar-se a l'illa per analitzar els fets ocorreguts aquí fa que les Balears tornin a ser la cara visible d'aquest problema. En les dues jornades d'entrevistes –ahir dilluns i avui dimarts– de la comissió parlamentària a l'hotel l'Innside Palma Bosque s'han vist dues posicions: la dels partits de l'oposició, que redueixen l'explotació infantil a un delicte endèmic a les Illes, i la d'alguns experts i professionals, que n'amplien el focus.

"Això no és un problema específic de les Balears. No és d'ara ni és d'un sol lloc", ha assegurat el fiscal de Menors de les Balears, José Díaz Cappa, tot just després de declarar davant la comissió parlamentària. Segons el fiscal, "aquí ha botat des d'un punt de vista mediàtic, amb un major èmfasi, però podria haver passat a qualsevol altre lloc", atès que "no hi ha una especificitat concreta a les Balears". Díaz ha estat clar en aquest sentit: "És un tema que afecta com a problema social general totes les comunitats autònomes i, fins i tot, a escala europea, d'acord amb les darreres dades d'Unicef al respecte".

En la mateixa línia, la doctora en Psicologia i professora de la Universitat de Barcelona, Noemí Pereda, ha advertit que "aquest tema està present a totes les comunitats espanyoles i a tots els països europeus". Pereda, que va coordinar la comissió d'experts de l'IMAS (Institut Mallorquí d'Afers Socials) pels 16 casos d'explotació a menors tutelades, ha manifestat que "aquestes jornades són importants per desfocalitzar l'explotació sexual infantil de Mallorca".

Preguntada pels mitjans, la psicòloga també ha comentat les declaracions d'ahir de la presidenta del Govern, Francina Armengol, en què va afirmar que aquest tipus de casos s'han conegut més a Mallorca perquè s'hi investiguen més. Al respecte, Pereda ha argumentat que "en l'àmbit acadèmic, els casos que surten a la llum pública no tenen incidència". "M'agradaria que hi hagués un estudi espanyol que demanàs a cada comunitat autònoma dades oficials respecte dels casos que es coneixen. Només així, amb dades empíriques, a partir d'un estudi, podrem establir si hi ha més casos a Mallorca que a altres comunitats", ha afegit.

El PP i Vox incideixen en Mallorca

Tot i la manca d'evidència –almenys, científica– que aquests delictes es cometin més a l'illa que arreu de l'Estat, l'eurodiputada mallorquina del Partit Popular, Rosa Estaràs, ha afirmat que el seu partit continuarà "investigant" per què "a Mallorca passa més que a la resta d'Espanya". De la mateixa manera, Estaràs ha indicat que el PP continuarà analitzant per què "nines sota la tutela de l'IMAS, que n'ha de tenir cura, han caigut en xarxes com aquestes i per què ha passat tantes vegades".

Sobre les explicacions dels experts, l'eurodiputada ha reconegut que "han dit que no hi ha dades suficients per fer aquesta valoració" [que existeix més explotació a Mallorca] i que els motius poden "tenir a veure amb el turisme o el fet que les Balears és una de les comunitats amb més abandonament escolar". "No és consol que passi a tot Espanya, hem de fer més del que feim perquè no passi", ha conclòs.

Per la seva banda, el diputat de Vox al Parlament Europeu Jorge Buxadé, ha assenyalat que "la tesi oficial del Govern" –sobre que aquests casos es donen "a tot Europa i a les grans capitals europees"– es "contradiu amb el que han dit els experts". Segons Buxadé, aquestes fonts "han manifestat que el nivell de turisme de les Balears és un element fonamental"

També passa a "altres centres d'Espanya", segons Cs

A diferència del PP i Vox, l'eurodiputada de Ciutadans Maite Pagazaurtundua ha lamentat que "el sistema de protecció ha fallat" i que "aquest problema també s'ha vist a altres centres d'Espanya, però està accentuat a Mallorca". Per això, la membre del partit taronja considera que el que ha de fer el govern de l'Estat és transposar correctament la directiva europea.

"En la missió ha quedat clar que per millorar no cal una directiva nova i se li ha dit a la presidenta Armengol. El que cal és que Espanya la transposi correctament i l'apliqui. Defensar això és com tirar pilotes fora, només pot servir per dilatar en el temps la solució", ha dit Pagazaurtundua. L'eurodiputada es refereix a la Directiva 2011/93/UE2, que exigeix els estats membres que adoptin mesures per prevenir els abusos sexuals de menors, també a través de la formació dels funcionaris i l'assistència a les víctimes.

La diputada de Cs ha subratllat que la Comissió Europea està cridant l'atenció a Espanya des del 2018 per una transposició incorrecta i que des d'aleshores, encara queden qüestions per esclarir. "Després d'aquesta visita, queda clar que també el govern central no ha fet tot el que marca la Directiva", ha insistit.

stats