Societat 12/04/2022

Fina Santiago: "No són dones les que necessiten nins per satisfer els desitjos sexuals, són homes"

La consellera d'Afers Socials ha assegurat que els protocols "funcionen" perquè s'estan detectant els casos

2 min
La consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, avui dimarts en el Parlament.

PalmaL'explotació sexual a menors centra tots els focus mediàtics i ha entrat també al Parlament illenc. La consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, ha recordat que "no són dones les que necessiten nins de 15 anys per satisfer els desitjos sexuals, són homes, massa homes". Així ha respost al diputat de Vox, Sergio Rodríguez, qui ha acusat el Govern balear d'inacció davant aquests casos i ha criticat Santiago per dir que el problema no s'acabarà.

"Sempre hi haurà aquesta explotació perquè encara es nega el discurs de la violència masclista", ha assenyalat la consellera. I ha afegit: "El canvi més important és el de mentalitat, que no facilita gens la negació que vostès fan". És més, ha defensat que "els que ens tenen preocupats són vostès, que parlen de violència intrafamiliar", discurs al qual "ara s'ha sumat el PP".

D'altra banda, Santiago ha explicat que els protocols "funcionen, perquè s'estan detectant els casos". I ha recordat algunes de les accions que fa la Conselleria per prevenir l'explotació: fer un seguiment de l'aplicació correcta del protocol, juntament amb els consells insulars; formar 750 professionals l'any perquè "detectin més i tractin millor les víctimes" i fer tallers anuals a alumnes de 4t de l'ESO, que han arribat a 46.000 estudiants en quatre anys, entre d'altres.

Comissió europea

Cal recordar que la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera Fina Santiago es varen reunir dilluns amb diputats de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu i varen demanar una normativa específica per combatre l'explotació sexual infantil i adolescent. D'una banda, l'executiu illenc va reclamar que en la directiva europea vigent des del 2011, on s'ajunten els abusos, l'explotació i la pornografia infantil, se separi l'explotació per fer-ne una directiva específica.

A més, també va sol·licitar que se suggereixi a tots els estats membres que en els registres de maltractament hi hagi una casella específica d'explotació sexual, "que ara s'ajunta amb l'abús i són fenòmens diferents, no es poden mesclar", va assenyalar la consellera. D'altra banda, reclamaren que les menors tutelades s'incorporin al mateix nivell que els menors amb discapacitat víctimes d'explotació, perquè en aquests casos "l'explotador té una major pena". I, finalment, que aquests menors tutelats tinguin prioritat en la seva recerca quan hi hagi fugues.

stats