Societat 12/04/2022

Els casos d'explotació sexual infantil denunciats per l'IMAS han permès detenir 37 persones

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha declarat aquest matí a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu

2 min
La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, durant la compareixença a la comissió parlamentària europea.

PalmaEls cossos policials –Policia Nacional i Guàrdia Civil– han detingut 37 persones els dos darrers anys arran dels casos d'explotació sexual infantil denunciats per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) el 2018 i 2019. Així ho ha afirmat la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, després de declarar a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu per analitzar aquests casos, concretament de menors tutelats.

Cladera ha recordat que tot i que "la Fiscalia va arxivar la causa sobre el fet que hi hagués una trama" d'explotació sexual infantil, les institucions insulars no han "deixat de treballar". Així, a banda de la coordinació amb els cossos policials per identificar i arrestar els explotadors, el Consell de Mallorca va posar en marxa una comissió política, "en què ni el Partit Popular ni Vox van voler participar", ha ressaltat la presidenta.

A banda d'aquesta, l'IMAS també va fer una comissió d'experts –presidida del vicepresident de l'IMAS, Jaume Tortella–, que "ha marcat un full de ruta" i ha donat uns resultats "exportables a la resta de comunitats autònomes", segons la cap de l'executiu insular. En aquest sentit, Caldera ha assenyalat que saben que "altres comunitats tenen interès a fer la mateixa feina amb la mateixa comissió d'experts".

Una vegada més, la presidenta del Consell ha insistit que "no hi ha hagut cap cas d'explotació sexual infantil –de menors i adolescents– ni de menors dins els centres, ni cap tècnic implicat". Per tant, "tots els casos es produeixen fora dels centres de l'IMAS", ha insistit.

Juntament amb Cladera, els consellers executius Javier de Juan i Sofia Alonso i el vicepresident de l'IMAS, Jaume Tortella, han participat aquest matí en la segona jornada d'entrevistes concertades amb els eurodiputats que formen la missió que ha organitzat el Parlament Europeu. Ahir dilluns va ser el torn de la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago.

Mesures arran dels 16 casos

Pel que fa a les noves mesures posades en marxa, Sofia Alonso ha subratllat que els cossos policials han "actualitzat i creat noves instruccions que ens han permès agilitzar el procés; notificar, comunicar i intervenir més ràpid i de manera consensuada". A més, l'IMAS preveu crear "un centre especialitzat per atendre les víctimes", ha afegit Alonso, qui ha subratllat que Mallorca és "el primer territori que ha implantat la figura del referent en victimització a tots els serveis d'acolliment residencial".

No obstant això, Cladera ha lamentat que no han "tingut temps suficient per explicar tota la feina que fa l'IMAS" i ha aclarit que aquesta "no és una comissió d'investigació, sinó un apropament als fets". Sigui com sigui, la presidenta ha apuntat que cap institució pot "estar satisfeta" mentre "existeixi aquest problema", en referència a l'explotació sexual infantil.

A escala extrainstitucional, també ha comparegut la coordinadora de la comissió d'experts de l'IMAS, la professora de la Universitat de Barcelona Noemí Pereda. Per a la professional, aquestes jornades "són molt importants per desfocalitzar l'explotació sexual infantil de Mallorca" i demostrar que "aquests casos afecten totes les comunitats espanyoles".

A petició de Vox

Cal recordar que aquesta missió d'investigació del Parlament Europeu es va aprovar el 30 de setembre del 2021 a petició de Vox. Aleshores, el PP també va defensar que aquesta Comissió Europea era la millor solució davant la negativa del PSIB i Podem de crear una comissió política. La iniciativa s'aprovà amb els vots a favor de partits com Ciutadans, el PP i Vox, mentre que Podem i el PSOE hi varen votar en contra.

stats