Societat 11/04/2019

Els metges demanen canvis estructurals a Primària per mantenir el sistema sanitari públic

En el Dia mundial de l'Atenció Primària fan públic un decàleg de mínims per a la professió

S. Vidal
2 min
El pla pretén oferir més cobertura als centres de salut i a les unitats bàsiques de salut que reben més pressió assistencial durant l’estiu

PalmaLa sobrecàrrega assistencial, la manca de recursos humans, la precarietat laboral i un finançament per sota del que pertoca són els principals problemes per fer de l'Atenció Primària la nau capitana de la sanitat. Així ho denuncia el Fòrum de Metges d'Atenció Primària de les Balears, que formen les Societats Científiques Mèdiques d'Atenció Primària i Pediatria, les vocalies del sector del Col·legi de Metges i el Sindicat Mèdic, que demanen un canvi estructural per mantenir el sistema de sanitat públic.

Els experts recorden que "tot i que passa per dificultats, l'Atenció Primària destaca com un dels pilars de la salut i el benestar de la població gràcies, en bona mesura, a l'esforç i el compromís dels professionals".

Des del fòrum expliquen que la manca d'una aposta ferma per l'Atenció Primària genera la desmotivació dels professionals i el deteriorament de la qualitat assistencial, motiu pel qual han elaborat un decàleg amb els principals aspectes que s'han de treballar.

Estimen que l'increment pressupostari per aquesta àrea assistencial hauria de ser d'un 16% en un any i d'un 20% en quatre anys. A més, demanen adequar les plantilles a la realitat demogràfica de cada zona i una planificació dels recursos humans atesa la imminent jubilació de més del 40% de les plantilles en els pròxims deu anys.

El Fòrum de Metges d'Atenció Primària estima que per una millora del servei al pacient és necessari dedicar un mínim de deu minuts a cada visita i per això demanen una agenda basada en criteris d'eficiència i qualitat assistencial, eliminant tota l'activitat burocràtica.

A més, consideren que l'Atenció Primària ha de liderar els processos d'un malalt crònic així com la presa de decisions relacionades amb l'organització; que s'han de dignificar les guàrdies dels professionals i també tenir accés a un catàleg de proves complementàries amb criteris d'eficiència clínica, entre d'altres.

stats