Presenten mesures per posar fi als dos mesos d'espera a Estrangeria

Només es podrà demanar una cita per usuari i s'augmenta la plantilla amb nou persones, sobretot per atendre els britànics

"He vingut aquí perquè fa mesos que no funciona la cita prèvia per internet, i vull que em donin una data d'una vegada", assenyala desesperat Britz, senegalès. Ell vol renovar el seu permís de residència, igual que Carlos de Santo Domingo. "És impossible", diu. Així era l'àmbient aquest dimecres a la sala d'espera d'Estrangeria, on la Delegació del govern ha presentat mesures per posar fi als dos mesos de llista d'espera. Principalment, hi posa remei amb la incorporació de nou persones més, –sis a les oficines d'Estrangeria i tres a la Policia– sobretot per reforçar l'atenció als britànics a causa del Brexit. Així mateix, només es deixarà concertar una cita per persona.

Maria Alarcos, directora de l'àrea d'Immigració i de Treball de l'estat espanyol a les Balears, ha explicat que de les nou persones que s'afegeixen a la plantilla, sis s'incorporen a les oficines d'Estrangeria –quatre a Mallorca, una a Menorca i una Eivissa. Assegura que serviran de reforç per al Brexit, però que fins que no faci falta, donaran suport a la resta de necessitats. Les altres tres persones que s'incorporaran al Departament de Policia, on s'ha de fer el NIE necessari per dur a terme els tràmits d'estrangeria. Esther Ribas, inspectora de la Policia Nacional, també explica que es posarà en marxa una altra mesura per evitar el frau. "Tindrem una cita prèvia per usuari, i així no hi haurà tant d'absentisme. Hi havia un 25% de persones no presentades", assegura.

"Som optimistes perquè pensam que posarem fi al problema que tenim. Les cites prèvies surten cada dia, però s'obrien pel matí i en poc temps volaven. Ara obrim cita amb dos mesos d'antelació", afirma Ribas. Actualment hi ha 13 policies a Estrangeria per atendre diàriament entre 200 i 300 sol·licituds. Tot i que l'augment de britànics no està quantificat, afirma que n'han percebut un important increment des de fa un mes.

D'altra banda, una mesura que també pot reduir les llistes és l'obertura de la plataforma online Mercurio, que fins ara només permetia sol·licituds de renovació i també permetrà sol·licituds inicials.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF