Societat 13/02/2019

Son Espases substitueix les finestres per portes i dona més llum a les habitacions d'Oncologia Pediàtrica

Aquesta reforma respon a una petició de les famílies que reclamaven un canvi d'ubicació

S. V.
3 min
Son Espases substitueix les finestres per portes i dóna més llum a les habitacions d'oncologia pediàtrica

PalmaL'àrea d’Oncologia Pediàtrica de Son Espases estrena reforma i disposa, des d'aquest dimecres, de vuit habitacions individuals de 21,75 metres quadrats.

Era una de les principals reclamacions de les famílies dels nins malalts, que sempre han reivindicat un canvi d'ubicació, ja que són pacients de llarga estada i l'àrea que els destinava l'hospital era molt fosca. Ara, les finestres s'han substituït per portes d'accés a una terrassa d'11,65 metres quadrats, excepte en el cas de les de pressió negativa.

Per a la reforma integral, s’han fet un conjunt d’intervencions per millorar les condicions de lluminositat i de confort dels pacients: s’han canviat els vidres tintats per uns de transparents i s’ha instal·lat un nou trespol que introdueix més claror.

A banda d’aquestes millores, en dues de les vuit habitacions s’ha instal·lat un sistema de pressió negativa per a pacients immunodeprimits. Fins ara, els infants que havien de completar el tractament amb un trasplantament de medul·la òssia ingressaven a la planta d’Hematologia d’Adults i, un cop recuperats, al cap d’un mes o un mes i mig, tornaven a la planta de Pediatria. Amb aquestes dues habitacions, aquests pacients quedaran ingressats a Pediatria.

La presidenta, Francina Armengol, que ha visitat les obres, ha valorat la reforma i ha assegurat que “suposa una millora importantíssima en el procés de recuperació dels infants”. En aquesta direcció, ha destacat que "un dels temes prioritaris d’aquest Govern ha estat dignificar i humanitzar la sanitat pública”, ja que “ningú no en pot quedar al marge, i molt menys els infants que pateixen malalties greus”.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha assenyalat que aquesta reforma “respon al compromís que la Conselleria de Salut va adquirir amb les famílies, que havien demanat la millora dels espais destinats a aquests infants”. Així mateix, ha destacat “la necessitat de continuar avançant cap a una assistència sanitària més humana, que atengui les persones de manera integral i tenint-ne en compte no només el tractament farmacològic, sinó també les necessitats psicològiques, familiars i socials”.

Durant la visita, també han estat presents el director general del Servei de Salut, Juli Fuster; el director gerent de Son Espases, Josep Pomar; el cap del Servei de Pediatria, Joan Figuerola, i l’arquitecta tècnica del projecte de reforma, Esther Boluda.

Es diagnostiquen entre 25 i 30 nous casos cada any

A la Unitat d’Oncologia Pediàtrica de Son Espases s’atenen cada any entre 25 i 30 casos nous. Tot i que el nombre d’ingressos és variable, la mitjana diària és d'entre 6 i 8 infants ingressats. Els diagnòstics principals són les leucèmies agudes, que són el tumor pediàtric més freqüent, seguides dels tumors cerebrals.

El motiu principal d’ingrés és l’administració del tractament de quimioteràpia, que requereix hidratació i vigilància dels efectes (els infants amb leucèmia linfoblàstica aguda solen estar ingressats durant el primer mes des del diagnòstic). També hi poden ingressar com a conseqüència de les complicacions de la quimioteràpia, com ara febre o neutropènia (concentració baixa d’un tipus de glòbul blanc a la sang). Excepcionalment, hi ha infants amb algun tipus de malaltia que requereixen ingressos més llargs, com ara els casos de leucèmies mieloides.

Sonb Espases substitueix les finestres per portes i dóna més llum a les habitacions d'oncologia pediàtrica
stats