Societat 31/10/2018

Un esclafit i un cap de fibló coincidiren diumenge a Menorca

Segons ha informat IB3 Notícies, aquest ha estat el fibló més gros que ha patit Menorca pel que fa a longitud

Ara Balears
1 min
Imatge d'arxiu d'EFE

PalmaSegons les primeres hipòtesis de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), un esclafit i un cap de fibló coincidiren diumenge a Menorca. Així ho ha informat el portaveu de l’Aemet, Bernat Amengual, en el programa d'IB3 ‘Méteo, Temps i Natura’. Després d'analitzar-ne els desperfectes, l'agència ha confirmat que el fenomen ha travessat l’illa de sud a nord.

Segons el treball de camp, se succeïren els dos fenòmens, però encara no es pot determinar si en algun moment arribaren a coincidir de manera simultània en espai i temps. El cap de fibló, per part seva, giraria entorn dels 150 km/hora, amb una amplada d’entre 50 i 100 metres. L’esclafit, en canvi, estaria comprès d’entre 300 i 400 metres d’amplada.

Aquest és el segon cap de fibló més important que ha patit Menorca, el més gros pel que fa a recorregut. En concret, és el cinquè fibló més important de les Illes Balears des que hi ha registres.

Diferència entre un esclafit i un fibló

Un esclafit es forma quan l’aire fred de les capes altes atmosfèriques descendeix de manera violenta cap a la superfície terrestre, on s’escampa i provoca desperfectes de certa magnitud. Un fibló, en canvi, és una columna d’aire en rotació que penja de la base d’un nigul de tempesta. El seu rastre sobre la superfície és diferent del d’un esclafit.

stats