Un escalfament d’entre 2 i 3 graus pot fer pujar 16 metres el nivell de la mar

Un equip internacional amb investigadors de la UIB descobreix, estudiant les coves d’Artà, fins on arribava l’aigua quan la Terra tenia aquesta temperatura

Fa quatre milions d'anys, quan la temperatura de la Terra era tan sols entre 2 i 3 graus més càlida que a l’era preindustrial, el nivell de la mar era 16,2 metres més alt que el d’ara. Aquestes dades alarmants, que poden ajudar a veure quin futur ens durà l’emergència climàtica, les ha descobertes un equip científic internacional investigant les coves d’Artà, a Mallorca. L’estudi s’ha publicat a l’article ' Constraints on global mean sea level during the Pliocene', publicat a la prestigiosa revista ‘Nature’ aquesta setmana.

Un dels investigadors que forma part de l’equip de recerca, Joan Fornós, que és professor de la Universitat de les Illes Balears (UIB), apunta que si la temperatura de la Terra torna a aquest nivell la mar pujarà en conseqüència. "També pot ser pitjor, perquè també sabem que fa 4,4 milions d’anys hi havia 4 graus o 5 graus més que l'era preindustrial, i el nivell de la mar era 23,5 metres més alt que l’actual”, precisa Fornós. Les causes d’un probable augment del nivell marí, de la mà de l’augment de la temperatura global, serien “molt probablement” tant el col·lapse del casquet de gel de Groenlàndia com el de l’Antàrtida occidental.

Ja se sap que el nivell de la mar puja a mesura que es fonen els casquets polars de Groenlàndia i l’Atlàntida, però com i a quina velocitat es produeix aquest increment és un tema de debat intens dins del món científic que encara no té una resposta clara. Aquest equip científic aporta una visió nova sobre els estudis del nivell de la mar en el passat, utilitzant com a focus d'investigació els dipòsits que es creen dins les coves properes a la mar amb les inundacions pels augments del nivell de l’aigua.

Un dels objectius fixats als Acords de París és el de no superar els 2 graus respecte de l’era preindustrial, que es considera el límit en què el canvi climàtic duria conseqüències catastròfiques. Ara bé, els científics han advertit reiteradament que, amb els compromisos presentats fins ara pels estats, la temperatura global augmentarà almenys 2,7 graus respecte de l’era preindustrial. L’estudi fet a les coves permet veure què ens espera si arribam a aquesta temperatura.

L’equip científic, format per investigadors de la UIB, la Universitat de Florida del Sud, la Universitat de Nou Mèxic i la Universitat de Columbia, ha estudiat l’evolució del nivell de la mar en el passat a partir dels sobrecreixements freàtics sobre espeleotemes -anomenats POS per les sigles en anglès. Es tracta de precipitacions de carbonatats, estructures semblants a les estalactites que es formen en les coves litorals a conseqüència del contacte de l’aire amb l’aigua salada arran de les variacions del nivell de la mar.

Mitjançant mètodes radiomètrics, l'equip científic ha datat els POS i això els permet saber, per tant, a quina altura arribava l’aigua en un moment determinat. Si es troben POS antics es pot saber quina és l'evolució del nivell de la mar en el passat, i els han trobat a les coves d’Artà. "Per primera vegada podem donar una data precisa del nivell de la mar en el passat que ens dona moltes pistes del que pot passar d'aquí a dècades, centenars o milers d'anys", afirma Fornós.

La recerca a Artà

La investigació ha estudiat els dipòsits més antics que s'han pogut datar dins les coves d'Artà. Els científics han analitzat sis dipòsits de POS de les coves d'Artà que es troben en diferents elevacions dins la cova: dels 22,5 als 32 metres per sobre del nivell de la mar actual.

Han fet un mostreig acurat a partir de 70 mostres que han analitzat al laboratori i s'han datat amb edats d'entre fa 4,4 i 3,3 milions d'anys. Això indica que els dipòsits es varen formar a la cova durant el Pliocè. Un interval d'interès particular és el període càlid del Piacenzià mitjà (de 3,3 a 3 milions d'anys enrere) dins l'època pliocena. Llavors, les temperatures de la terra eren d'entre 2 i 3 graus superiors a les de l’època preindustrial i l'estudi revela que el nivell global marí era llavors de 16,2 metres per damunt de l’actual.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF