Societat 26/11/2018

Més persones sense sostre a causa de l'augment del preu del lloguer

L'associació Es Refugi demana que es reforcin les polítiques públiques per a aquest sector de la població

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaL'associació Es Refugi ha alertat aquest dilluns de l'increment de persones que sol·liciten suport per la pujada del preu del lloguer a les Balears. L'entitat també ha informat que el seu centre d'acollida té una llista d'espera de gairebé dos mesos i ha demanat que es reforcin les polítiques públiques per a aquest sector de la població, segons publica l'agència Efe.

La majoria dels usuaris que atén Es Refugi, tant en el menjador social com en el centre d'acollida, són aturats de llarga durada i majors de 45 anys que han acabat les prestacions socials o cobren menys de 450 euros. Per tant, segons explica l'associació, no poden "ni llogar una habitació".

El 2017 Es Refugi va atendre 108 persones per cobrir necessitats bàsiques com l'allotjament i l'alimentació. El 90% de persones ateses per l'entitat no tenen vincles familiars o, si en tenen, estan molt deteriorats. El gruix són homes sense parella, separats o divorciats.

A més, Es Refugi alerta sobre la cronificació de la pobresa perquè, tot i que el mercat laboral s'ha recuperat, "no totes les persones tenen les mateixes oportunitats" i les possibilitats d'aconseguir un treballador disminueixen per a persones d'edat elevada o per als qui fa molt de temps que estan a l'atur.

Es Refugi posa l'accent en les dificultats per aconseguir un treball de les persones majors de 55 anys, que suposen un 52% en el centre d'acollida i un 38% en el menjador social. Per a aquestes persones "l'esforç és enorme, perquè moltes vegades queden excloses per sempre del mercat laboral".

Entre els usuaris del centre, hi ha persones que, tot i tenir un lloc de feina, no guanyen doblers suficients per pagar les factures i l'alimentació: "Els treballadors pobres" que disposen d'un lloc de feina "precari, temporal i insegur són una realitat en l'associació". Un altre condicionant és la manca de formació, ja que el 90% dels usuaris que l'entitat va acompanyar no havia aconseguit la primera etapa de l'educació secundària.

Es Refugi ha demanat que es reforcin les polítiques públiques dirigides a aquests col·lectius, que "es troben en una situació de vulnerabilitat aguda i quasi no poden optar a una segona oportunitat".

Es Refugi durà a terme de dijous a dissabte, de les 11 h a les 20.30 h al pati de la Misericòrdia de Palma, el tradicional mercadet benèfic, el XXVIII Mercadet de Nadal, amb el títol 'Aprofita i ajuda'. Els doblers recaptats sufragaran l'obra social de l'entitat per donar menjar i una llar a aquelles persones que es troben en situació d'exclusió social, mitjançant el menjador social i el centre d'acollida. Es Refugi atén cada dia, aproximadament, unes 80 persones.

stats