Societat 25/10/2022

Locals competència de Cursach diuen que la Policia Local els feia inspeccions "brutals"

El testimoni, que treballava en un establiment d’oci nocturn, ha assegurat que els agents municipals li varen demanar doblers a canvi de no fer-hi inspeccions

3 min
Judici del Cas Cursach

PalmaUn empresari d'oci nocturn de Palma ha assegurat que policies locals li varen demanar doblers a canvi de no fer inspeccions al seu establiment, durant el judici del cas Cursach. Es tracta d'un dels testimonis que han declarat aquest dilluns a la Secció Primera de l'Audiència de Palma. 

El testimoni ha assegurat que, tot i que tenia la normativa en regla, el local rebia un nombre d'inspeccions que "no eren normals". En concret, ha detallat que li va demanar als policies si hi havia "alguna altra manera d'arreglar això, perquè els clients se me'n van". A preguntes del seu advocat, el testimoni ha precisat que el 2005 les inspeccions eren "brutals". 

Fins i tot, ha afegit que en una ocasió, en la qual varen venir "vuit o deu policies", un dels agents va dir a una clienta que quan volguessin els tancarien el local "posant-li unes quantes paperines". "M'ho va dir ella", ha precisat.

Testimonis clau

Juntament amb ell, han declarat tres empresaris més, propietaris de locals d'oci nocturn situats a Palma i la Platja de Palma, tots a petició del Ministeri Fiscal. En les seves declaracions se sustenta bona part de l'escrit d'acusació, però una vegada més les parts han trobat contradiccions o manca de correlació entre les testificals d'instrucció i les de l'acte de judici.

Els primers a declarar han estat els propietaris –mare i fill– de la discoteca Bésame Mucho. Han assegurat que no recordaven "res", a preguntes de la Fiscalia. Tot i això, l'escrit del Ministeri Públic sosté que agents acusats exigien doblers a canvi de no fer inspeccions. Atès que cap dels dos era capaç de respondre les preguntes del fiscal –la mare és d'avançada edat i el fill ha al·legat que va patir un accident que li ha afectat la memòria– els advocats de l'acusació particular i la defensa no han volgut fer cap pregunta.

Així, després han interrogat el testimoni que ha declarat extorsions per part de la Policia Local. A diferència d'altres testimonis, ha indicat que no es va sentir pressionat pel fiscal Miguel Ángel Subirán i el jutge Manuel Penalva. Posteriorment, ha assegurat que en una inspecció de la Patrulla Verda, un agent el va increpar: "O tancam Sa Trobada o ens fotem a hòsties". També ha comentat que varen tancar el local en dues ocasions, la segona de les quals va ser revocada.

Més tard, ha especificat que, en les declaracions que va fer en fase d'instrucció judicial, va dubtar de la identitat del policia que –suposadament– li va demanar doblers en el seu local. "No n'estava 100% segur", ha dit. No obstant això, diversos advocats de la defensa han mostrat proves a la sala sobre algunes contradiccions de la seva declaració durant la investigació. Per exemple, el lletrat Gaspar Oliver ha mostrat un interrogatori en el qual el testimoni afirma que cap policia li va demanar doblers. Davant això, l'empresari ha al·legat que aleshores va entendre malament la pregunta.

"Una màfia"

Finalment, ha comparegut un altre empresari que va tenir durant un any un local d'oci nocturn a la Platja de Palma i ha explicat que, quan varen començar a fer feina, "no hi va haver problemes", però més tard la Patrulla Verda va començar a decretar tancaments. "Vàrem tenir moltes dificultats per continuar funcionant, perquè amb els papers en ordre ens continuaven tancant", ha subratllat. En total, va interposar fins a 11 denúncies a la Policia Local per aquests tancaments, que es feien "sense cap justificació". D'aquestes denúncies no va obtenir cap resolució, ha indicat.

Seguidament, ha declarat que es va assabentar que "hi havia una màfia que intentava evitar que el local funcionàs". A més, ha detallat que el seu local tenia un aforament de 70 persones i la presència "contínua" de Policia Local a la porta no li aportava seguretat: "Al principi pot ser normal, però si entren i t'abaixen la música, no dona seguretat". Sobre els policies locals que feien les inspeccions, ha afirmat que en coneixia un, que va identificar amb les fotografies que Penalva i Subirán li varen mostrar. "No en sé el nom; quan em varen mostrar les fotos jo els vaig dir que era aquell, pot ser que ells hi posassin el nom", ha assenyalat.

stats