Societat 12/12/2019

Emaya crea una empresa per proveir d'energia tots els serveis de l'Ajuntament de Palma

El regidor Perpinyà assegura que abans del 2029 la nova companyia serà capaç de produir tota la demanda del Consistori

Ara Balears
2 min
Emaya invertirà en producció d'energies renovables

PalmaEl regidor de Medi Ambient de Palma, Ramon Perpinyà, ha presentat aquest dijous Emaya Energia Sostenible, un operador energètic municipal que començarà a operar el 2020 amb el propòsit de proveir d'energia primer la mateixa empresa i, més endavant, el conjunt de serveis de l'Ajuntament, segons informa Efe.

"L'Ajuntament de Palma és un gran consumidor d'energia i per això necessita un instrument potent que permeti avançar cap a un model energètic descentralitzat, renovable, eficient, transparent i competitiu", ha explicat Perpinyà en una roda de premsa.

"D'aquí ve que Cort, a través d'Emaya, s'encarregui de subministrar energia renovable al mateix Ajuntament i als ens que depenen de Cort", ha puntualitzat el regidor. Perpinyà ha indicat que Emaya Energia Sostenible ajudarà a reduir les emissions de CO2 i a abaratir els costos, reduirà el consum i millorarà l'eficiència energètica.

El regidor ha destacat el treball previ ja executat per Cort amb vista a la posada en marxa de la nova operadora energètica municipal, com la creació, el 2009, de l'estació de cogeneració de la planta depuradora de Sant Jordi; la posada en marxa de la planta de producció solar fotovoltaica de Son Pacs (2014); la implantació de l'estació de càrrega elèctrica de Son Pacs, amb 12 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics (2015); l'estació de subministrament de gas natural de Son Pacs destinada als vehicles de Emaya (2016) i la posada en marxa de la planta fotovoltaica de Can Valero (2018), entre altres actuacions.

El 2020 serà "l'any 0", en el qual Emaya intentarà convertir-se en consumidor directe dels mercats de gas i electricitat i ja gestionarà els excedents de producció renovables, ha indicat l'edil, qui ha destacat que aquesta fase inicial durarà, aproximadament, tres anys.

Segons el regidor, es licitarà i executarà la planta solar fotovoltaica a Son Pacs, amb una inversió d'1,3 milions d'euros, que se sufragarà amb fons Feder.

El 2021, s'invertiran 200.000 euros en l'estació de càrrega solar de Son Pacs. El 2022 es posarà en marxa la hidròlisi tèrmica per a l'augment de producció de biogàs, per un import de 6.500.000 euros, i es produirà biometà per a la flota de vehicles d'Emaya, amb un cost d'1,5 milions.

Fases

El 2023, la primera fase conclourà amb una inversió d'1,4 milions d'euros per a la millora del rendiment de captacions d'aigua potable. En la fase intermèdia (anys 2023, 2024 i 2025), Emaya continuarà actuant com a consumidor directe dels mercats i comercialitzarà energia de l'Ajuntament de Palma per a les dependències municipals i els ens dependents.

En l'etapa definitiva, que es desenvoluparà entre el 2026 i el 2029, Emaya serà consumidor directe en els mercats, comercialitzarà l'energia de Cort i els seus ens dependents, i fins i tot podrà vendre electricitat i gas a tercers, sempre amb un "objectiu social".

"Cort mai entrarà en competència amb empreses privades comercialitzadores d'energia", ha aclarit Perpinyà.

stats