Societat 29/12/2018

Els edificis públics de Balears estaran lliures d'amiant el 2024

La retirada d'aquest material perillós serà prioritària als centres educatius i sanitaris

Ara Balears
1 min
Els edificis públics de Balears estaran lliures d'amiant el 2024

PalmaEl pla de prevenció i gestió de residus perillosos del Govern preveu la retirada de tots els materials amb amiant dels edificis públics de les Balears abans de 2024 i l'elaboració d'un estudi sobre els immobles privats amb fibrociment d'amiant per planificar-ne la substitució, segons explica l'Agència Efe.

L'esborrany del pla director sobre residus perillosos, publicat en el Butlletí Oficial de dijous, estableix que la retirada de l'amiant serà prioritària als centres educatius i sanitaris i serà a càrrec de la Conselleria de Medi Ambient.

El Govern explica en un comunicat que de l'anàlisi del fibrociment amb amiant present a edificis i instal·lacions privades de l'Arxipèlag sorgirà un projecte de retirada "que inclourà un termini màxim" obligatori.

El 2024 també és el termini fixat en l'esborrany perquè es garanteixi la retirada i gestió correcta de tots els residus perillosos generats a les Illes. Per a això, s'ampliaran els centres de recollida de residus dels ajuntaments, que 24 mesos després de l'aprovació de la llei hauran de garantir la recepció i recollida gratuïta de totes les deixalles perilloses d'origen domèstic.

Aquests dipòsits municipals hauran de recollir materials com pintura, dissolvents, vernissos, plaguicides i àcids, medicaments, piles i bateries, bombetes, cartutxos de tinta, etc.

Quant als residus perillosos amb amiant del sector de la construcció, es podran dipositar als abocadors per a enderrocs no perillosos autoritzats pels consells insulars i la Conselleria, encara que haurà d'haver-hi un abocador específic.

El pla, que recull unes quaranta mesures que impliquen gairebé totes les administracions, n'inclou d'altres com la regulació mitjançant un nou decret de les deixalles sanitàries.

stats