Drons i rastreig de les xarxes socials: així controlarà el Govern les festes de Nadal

La consellera d'Administracions Públiques, Isabel Castro, ha informat del dispositiu que es posarà en marxa a partir del pont de la Constitució

El Govern farà servir drons i rastrejarà les xarxes socials per controlar que la ciutadania compleix la normativa contra el covid-19 tant durant el pont de la Constitució que començarà aquest cap de setmana com durant les festes de Nadal. N'ha informat la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, en una roda de premsa convocada per presentar un operatiu extraordinari d'inspeccions que coordinarà la Direcció General d'Emergències entre desembre i gener. 

Castro ha advertit que seran "contundents" amb "les persones que incompleixin" la normativa. La consellera ha estat acompanyada per la delegada del govern espanyol a les Illes Balears, Aina Calvo, i el president de la FELIB, Toni Salas. Els detalls del dispositiu s'han concretat aquest matí en una reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi). Així, la campanya començarà aquest cap de setmana i es perllongarà fins al dia dels Reis. Per ara, la consellera no descarta que s'apliqui també durant les festes de Sant Antoni i Sant Sebastià.

El Govern prepara un dispositiu per evitar les aglomeracions al carrer durant el pont i Nadal

En l'operatiu hi participaran el cos d'inspectors de la Comunitat Autònoma i dels consells insulars, juntament amb els agents de Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els policies locals. Malgrat això, Castro ha puntualitzat que l'estratègia "és més un tema de coordinació que de reforços". Es preveu "posar en marxa tots els efectius" de les forces i cossos de seguretat de l'Estat i del Govern. "L'única manera que puguem aconseguir això és coordinar-nos i ser eficaços", ha afegit la membre de l'Executiu autonòmic.

En qualsevol cas, Castro ha recordat que el Govern revisarà abans de Nadal els nivells en què es troba cada illa actualment. D'acord amb aquests, els dispositius es prioritzaran a determinats espais i zones, segons ha explicat la consellera. Cal recordar que les sancions per incomplir la normativa poden anar dels 100 als 600.000 euros: entre 100 i 3.000 euros les lleus, entre 3.001 i 60.000 les greus i entre 60.001 i 600.000 les molt greus.

Drons i xarxes socials

Pel que fa a l'ús concret dels drons, la consellera ha assenyalat que a hores d'ara la Direcció General d'Emergències en té quatre que s'utilitzen per a tasques relacionades amb el rescat de persones, principalment. "Seran un complement als mitjans humans", ha afegit Castro, que garanteix que "les persones que conduiran els drons tenen formació específica" per fer-ho i que es compleixi la normativa. Així i tot, no ha concretat en quins espais concrets es faran servir.

Quant a la vigilància de les xarxes socials, la membre del Govern ha dit que l'objectiu principal és detectar festes il·legals abans que es facin. "No es tracta de rastrejar les fotos a Facebook i veure si són cinc persones o sis", ha descartat. Aquesta és una estratègia que ja es feia servir abans i que amb la campanya de Nadal "es posa a prova".

A més, Castro ha subratllat que "en un domicili particular no s'hi pot entrar sense autorització judicial", però que les forces i cossos de seguretat de l'Estat han aconseguit trobar alternatives per detectar incompliments, tot respectant la inviolabilitat del domicili. "No podem controlar totes les cases familiars", ha reconegut. Aina Calvo, per la seva banda, ha afirmat que la policia no pot entrar a les cases, però sí que "pot picar a la porta, pot identificar i pot demanar".

Balanç de sancions

A banda d'això, la consellera d'Administracions Públiques ha fet balanç de les sancions per incompliment del Decret llei 11/2020 que s'han posat a les Illes. La Comunitat Autònoma ha registrat 4.745 denúncies, 4.149 de les quals corresponen a ciutadans particulars i 596 a establiments. Fins ara, 332 expedients han finalitzat ja la tramitació i disposen de propostes de sanció que sumen 703.658 €.

D'aquestes, 315 es corresponen amb infraccions lleus (183 Mallorca, 119 Eivissa i 13 Menorca) per un import total de 103.606 €. De la resta, 11 són greus (cinc a Mallorca, tres a Eivissa, dues a Menorca i un a Formentera) amb sancions proposades per un total de 80.050 €; i 6 molt greus (quatre a Mallorca i dues Eivissa) amb propostes de sanció per valor de 520.002 €. A més, quatre establiments han estat tancats com a mesura cautelar (dos a Mallorca, un a Eivissa i un a Formentera).

Drons per controlar el confinament

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF