Societat 20/03/2021

Una dona podria haver sofert una reacció greu després de rebre la primera dosi d'AstraZeneca a Menorca

L’Àrea de Salut estudia el cas i, de moment, no està confirmada la relació directa entre la vacuna i el diagnòstic de la pacient

ARA Balears
2 min
Hospital Mateu Orfila, Menorca.

PalmaL’Àrea de Salut de Menorca ha informat aquest divendres que una dona de 38 anys hauria pogut tenir una reacció adversa greu després de vacunar-se contra el covid-19 amb una dosi d'AstraZeneca. Va rebre la primera vacuna el 6 de març i ara li han diagnosticat la Síndrome de Guillain-Barré (SGB), segons han explicat en un comunicat.

La pacient va anar al Servei d’Urgències de l’hospital Mateu Orfila diumenge passat amb una cefalea intensa, una simptomatologia que va millorar amb l’administració d’analgèsics. Dijous la varen haver d'atendre una vegada més al servei d’Urgències després que el seu estat de salut empitjorés i comencés a tenir dolor cervical i lumbar i debilitat a les cames. Va ingressar a la planta de Neurologia amb diagnòstic de Guillain-Barré, i aquest divendres l'han ingressat a l'UCI.

La Síndrome de Guillain-Barré és un trastorn poc freqüent en el qual el propi sistema immunitari d’una persona lesiona les capes protectores dels nervis i causa debilitat muscular. Segons Salut, es tracta d'un trastorn que apareix dies o setmanes després d’una infecció respiratòria o digestiva. En aquest sentit, asseguren que l’associació amb un procés de vacunació és "extremament rara".

Des de la direcció de l’Àrea de Salut han explicat que s'estudia el cas amb profunditat per poder determinar l’origen d’aquest trastorn i que, en aquest moment, no hi ha establerta una relació de causa-efecte directa amb la dosi d’AstraZeneca que va rebre aquesta pacient.

La directora mèdica de l'hospital Mateu Orfila, Tamara Contreras, ha volgut fer una crida a la calma i ha assegurat que "si no hi hagués hagut la coincidència de temporalitat amb la vacunació" s'hauria tractat com un cas més d'UCI, però com que es va vacunar, "no ho podem passar per alt". Contreras ha explicat que la dona no tenia patologies prèvies i que la dosi que va rebre no era del lot retirat. A més, ha remarcat que, normalment, la gent que pateix aquesta síndrome es recupera. "L'evolució és molt lenta, però la mortalitat és baixa", ha dit.

Des de Salut han recordat que aquest mateix dijous va sortir un informe elaborat per l’Agència Europea de Medicaments que apunta que la vacuna d’AstraZeneca és eficaç i segura i que a l'Estat s’ha decidit reprendre la vacunació dimecres de la setmana que ve. Cal recordar que l'estat espanyol va decidir paralitzar temporalment la vacunació amb AstraZeneca a causa dels casos de trombosis que s'havien notificat en persones que havien rebut el vaccí.

stats