Coronavirus

L'EMA defensa que la vacuna d'AstraZeneca és "segura i eficaç"

L'agència europea continuarà investigant els casos "inusuals" de trombosi però reitera que els beneficis superen els riscos

4 min
La vacuna d'AstraZeneca a l'Hospital Universitari Central d'Astúries

Brussel·lesLa vacuna d'AstraZeneca és "segura i eficaç" , els beneficis que aporta per protegir contra el coronavirus superen els riscos. Amb aquesta claredat i contundència s'ha explicat la directora de l'Agència Europea de Medicaments (EMA), Emer Cooke, en una roda de premsa aquest dijous després d'analitzar diversos casos de trombosi en persones que havien sigut immunitzades amb les dosis desenvolupades pel laboratori d'Oxford.

Al voltant d'una vintena de països d'Europa, entre els quals Espanya, van suspendre l'ús d'aquesta vacuna a l'espera d'una anàlisi profunda de l'EMA sobre els casos de trombosi. I els experts de l'agència europea han treballat intensament fins aquest mateix dijous per concloure, finalment, que no hi ha evidència científica que associï un "augment del risc general de trombosi a la vacuna". Això no vol dir que no continuïn investigant uns casos que consideren extremadament "rars i inusuals", però al mateix temps "severs", per aconseguir aportar la màxima claredat. Com sempre que s'autoritza un medicament, l'EMA té l'obligació i responsabilitat de fer un seguiment exhaustiu de la campanya per detectar qualsevol problema amb totes les vacunes.

D'entrada, l'EMA recomana "conscienciar" les persones d'aquests riscos inusuals i incloure els símptomes en els prospectes de la vacuna. "Em vacunaria demà mateix", ha dit Cooke, i ha afegit que per fer-ho, però, li agradaria tenir tota la informació. Els científics no s'han cansat de posar en perspectiva la trentena de casos detectats respecte als prop de 18 milions de persones immunitzades amb aquesta vacuna i han insistit que quan s'administra un medicament a una quantitat tan vasta de població és d'esperar que apareguin casos "extremadament rars". Cooke no ha volgut criticar les decisions preses pels governs que han aturat la vacuna però ha sigut cristal·lina: "Hem de recordar contínuament la dificultat de la situació en què ens trobem. Aquesta pandèmia està costant milers de vides i tenim vacunes que permeten evitar-ho. Hem de fer-les servir".

Predominança en dones joves

La trombosi és una malaltia cerebrovascular que provoca un coàgul sanguini i impedeix la circulació en el sistema venós del cervell. És poc freqüent i en general afecta més les dones joves, que tenen les pastilles anticonceptives i les teràpies hormonals com a factors de risc específics. Els casos que van disparar les alarmes es van detectar a Alemanya, Noruega i també a Espanya. Sobre la possibilitat que els casos d'aquesta malaltia detectats després de rebre la vacuna d'AstraZeneca estiguin associats a grups específics de persones més vulnerables a patir trombosis, els experts de l'EMA han explicat que es veu una incidència més gran en dones i dones joves, tot i que encara no hi ha "prou informació per extreure'n una conclusió". Quan els han preguntat per altres factors de risc, com el consum de tabac o d'anticonceptius orals, els científics de l'agència europea han recordat que aquests ja són elements de risc associats de manera general a la trombosi i que també estan analitzant de manera particular, però encara no hi ha evidències que els vinculin amb la vacuna.

Governs com els d’Espanya, França, Itàlia o Alemanya estaven a l’espera d’aquest dictamen per reprendre o no la campanya de vacunació amb aquestes dosis, tenint en compte que el ritme d’immunització a la Unió Europea està quedant lluny del dels Estats Units o el Regne Unit, per exemple. A hores d’ara, no s’ha arribat a vacunar un 10% de la població europea amb una sola dosi. Alemanya, Itàlia, França, Bulgària, Lituània i Letònia ja han dit que reprenen la vacunació amb AstraZeneca aquest divendres. Els Països Baixos fan com Espanya i reprenen la setmana que ve.

Els països que han aturat la vacunació amb AstraZeneca

A principis de setmana Emer Cooke ja va comparèixer per defensar la vacuna d’AstraZeneca després que França, Espanya i Alemanya se sumessin a la suspensió del seu ús i desencadenessin un efecte dòmino que ha provocat una crisi reputacional i de confiança en aquesta vacuna. També s’havia pronunciat de la mateixa manera l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Països com Espanya van justificar l’aturada per “prudència” malgrat que l’EMA i l’OMS insistien en la seguretat de la vacuna. Ahir Cooke no va voler criticar les decisions preses pels governs que han aturat la vacuna però va ser cristal·lina: “Aquesta pandèmia està costant milers de vides i tenim vacunes que permeten evitar-ho. Hem de fer-les servir”.

La importància de la vacuna d'Oxford

Els problemes amb la vacuna d'Oxford no són només europeus. La iniciativa Covax de l'OMS per fer arribar dosis a països pobres també confiava en gran mesura en aquesta vacuna perquè és una de les opcions més barates del mercat (al voltant de tres dòlars) i perquè hi havia dipositades moltes expectatives a l'inici de la pandèmia. De fet, el 99% dels 330 milions de dosis previstes en aquesta iniciativa per a la primera meitat d'aquest any són d'Oxford. A l'Àfrica uns 25 països ja han administrat dosis d'aquesta vacuna a través de Covax, tot i que alguns, com el Congo o el Camerun, també han suspès la vacunació amb aquestes dosis de manera temporal.

Un altre dels avantatges d'aquesta vacuna és que és fàcil d'emmagatzemar. Es pot conservar a la temperatura d'una nevera convencional, a entre dos i vuit graus, no com passa amb les de Moderna o Pfizer/BioNTech, que necessiten temperatures molt més baixes (-20 ºC la primera i -70 ºC la segona).

Puja la tensió entre Brussel·les i AstraZeneca

Mentrestant, les relacions entre la Comissió Europea i AstraZeneca no milloren. La companyia va notificar fa unes setmanes que el segon trimestre de l'any tampoc compliria amb les entregues compromeses i només podria arribar als 70 milions de dosis, menys de la meitat del previst. Per això, aquest dijous l'executiu comunitari ha explicat que prepara l'activació del mecanisme d'arbitratge per portar la farmacèutica davant els tribunals si cal per incompliment del contracte. Segons el document signat, correspondria als tribunals belgues. Brussel·les ha redactat una carta que suposaria l'inici del procés i està a l'espera del vistiplau dels governs nacionals per enviar-la.


stats