Les Balears reprendran dimecres que ve la vacunació amb AstraZeneca, però es revisaran els grups a qui va destinada

Darias prioritza decidir si s'amplia als 65 anys i assegura que els beneficis són més grans que els riscos

3 min
Un sanitari amb la vacuna AstraZeneca

Madrid/PalmaLes Balears tornaran a administrar dosis de la vacuna d'AstraZenera a partir de dimecres que ve. Aquest dijous, i només tres dies després d'acordar d'urgència la suspensió de la vacunació amb AstraZeneca, Espanya ha decidit tornar a reprendre la campanya a partir de la setmana que ve arran del darrer aval de l'Agència Europea del Medicament (EMA, en les sigles en anglès), i la consellera de Salut de les Illes Balears, Patricia Gómez, ha informat que a l'Arxipèlag està previst que la vacunació amb les dosis d'AstraZeneca es reprengui tan prest com sigui possible i que dimarts que ve es comencin a citar illencs per vacunar-se amb aquestes dosis.

A diferència de països com Itàlia, que ja començaran demà, divendres, les Balears i l'Estat esperaran dimecres. La raó, segons ha explicat la ministra de Sanitat, és que durant el cap de setmana tant la ponència de vacunes com la Comissió de Salut Pública definiran a quins col·lectius s'ha d'administrar la vacuna d'Oxford. En aquest sentit, Carolina Darias ha fet una crida a la tranquil·litat perquè els beneficis de la vacuna són majors que els riscos i ha assenyalat que es continua prioritzant decidir si s'amplia l'administració dels 55 als 65 anys.

La decisió arriba l'endemà que Sanitat informàs de la investigació de tres casos de trombosi amb una disminució de plaquetes en sang, el risc que s'havia associat a la vacuna d'AstraZeneca. Una d'elles, una professora de Marbella de 43 anys sense patologies prèvies, va morir per un ictus isquèmic. Dues persones més també van patir una trombosi venosa abdominal. Ambdues s'havien vacunat els darrers 16 dies, però per ara res no indica que les patologies siguin efectes adversos provocats per la vacuna.

L'EMA ha rebutjat que aquesta vacuna contra el coronavirus provoqui més risc de trombosi -és "eficaç i segura", ha dit-, tot i que ha admès que li falten dades per poder descartar que estigui darrere dels casos detectats els darrers dies a diferents països europeus. Les autoritats europees arriben a la conclusió que la vacuna té més beneficis que riscos i que per això s'ha de continuar administrant per prevenir casos greus i noves morts.

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha explicat que durant els pròxims dies es reuniran la ponència de vacunes i les societats científiques, i el cap de setmana ho farà la Comissió de Salut Pública, que farà una proposta dels perfils als quals es pot administrar la vacuna d'AstraZeneca. Actualment la vacuna d'AstraZeneca s'administra a Espanya al personal considerat essencial fins als 55 anys. Abans de l'alerta per casos de trombosi, el Ministeri de Sanitat estava a punt d'avalar augmentar-ne l'administració a la franja d'edat de fins a 65 anys, però de moment ha decidit ajornar-ho vista la preocupació per la vacuna.

El Govern balear ha informat que la represa de l'administració de la vacuna AstraZeneca permetrà activar de nou els centres habilitats a les quatre illes per agilitar el procés. A través d'un comunicat, ha recordat que fins ara estan habilitats els ubicats al recinte de Son Dureta i al poliesportiu Germans Escalas, a Palma; al poliesportiu Mateu Cañellas, a Inca; al Recinte de Fires i Congressos, a Eivissa; al Recinte Firal de Maó, i al Centre de Salut Canal Salat de Ciutadella, i el punt de vacunació habilitat a l'Hospital de Formentera, i que en les pròximes setmanes està previst que també entrin en funcionament noves línies ubicades a l'hipòdrom de Manacor.

Un cop s'acceleri l'arribada de vacunes i es pugui continuar amb la vacunació massiva, Salut ha detallat que les Balears tenen una capacitat estimada per posar 260.000 vacunes per setmana amb la col·laboració de les clíniques privades. Segons la planificació elaborada pel Servei de Salut, es podrien arribar a vacunar 200.000 persones setmanalment.

Cal recordar que fins a la jornada d'aquest dimecres a les Illes Balears s'havien administrat 120.636 dosis en total, i hi ha 33.779 persones amb la pauta de vacunació completa.

Els símptomes a tenir en compte

En primer lloc, un mal de cap molt intens que sigui invalidant, que s'intensifiqui en canviar de posició o estirar-se, així com vinculat a visió borrosa. També a forts dolors abdominals i persistents, o bé la inflamació de cames i braços de cop sense estar vinculat a un símptoma previ, així com dolor al pit i dificultat en la respiració. Per això s'enviarà una circular informativa a tots els sanitaris perquè ho tinguin en compte després de la vacunació amb AstraZeneca mentre continua un estudi més exhaustiu sobre els possibles efectes secundaris. Per a Lamas, la conclusió que s'ha de treure de tot plegat és que els sistemes de farmacovigilància funcionen en un context de vacunació massiva.

stats