Societat 14/03/2024

Docents estabilitzats denuncien patir "conflictes psicosocials" als seus centres

Les divergències entre aquest col·lectiu i el dels funcionaris per oposició comença a traslladar-se a la dinàmica educativa

2 min
Una aula

PalmaEl malestar generat entre els docents que han aconseguit ser funcionaris per mitjà del procés d'estabilització i els que ho han fet a través d'oposició ja es tradueix en el dia a dia dels centres educatius. La Conselleria d'Educació ha rebut fins ara la comunicació formal de tres docents estabilitzats que asseguren haver patit "conflictes psicosocials" pel malestar al seus centres amb la seva condició d'estabilitzats. Fonts sindicals asseguren que aquesta xifra és només la punta de l'iceberg i que les situacions denunciades són comentaris fora de to o atacs directes durant les reunions dels claustres amb la resta de professors, entre altres fets. L'ARA Balears ha intentat parlar amb els professionals que asseguren haver patit aquests atacs, però han declinat fer-ho per por que se'ls pugui identificar.

En les darreres setmanes, el col·lectiu Funcionaris Docents Units ha activat la maquinària per denunciar la situació en què han quedat en el marc del concurs de trasllats de 2024. En aquest procés, els docents estabilitzats han tingut preferència de tria respecte dels opositors de 2023, i en alguns casos també han passat per davant de funcionaris de carrera amb molta antiguitat. Aquesta situació ha encès els ànims, ja que el col·lectiu d'opositors denuncia que el 95% dels que han participat en les oposicions de 2023 a la resta d'illes hauran d'anar a Eivissa, pendents de l'assignació definitiva de places que es farà al mes d'abril.

Els docents estabilitzats, més enllà d'un vídeo recent en el qual ironitzen sobre les queixes dels opositors, en general fan silenci, perquè, segons comenten entre ells, "les bases de la convocatòria són molt clares". Ara bé, en el seu moment, quan ja es plantejava a l'agost el que podria passar al concurs de 2024, varen expressar el seu parer: "Aquest ordre de tria era conegut i va ser difós per tots els sindicats durant les xerrades informatives i a les consultes fetes per part dels afiliats".

"Ningú no ens ha regalat res"

El col·lectiu Docents Estabilitzats també va assegurar que se sabia que els opositors que aconseguissin plaça a les oposicions, dia 1 de setembre serien nomenats funcionaris en pràctiques, com així ha estat. "En conseqüència, no podrien triar per davant dels docents estabilitzats, que dia 1 de setembre ja seran funcionaris de carrera", varen exposar. I afegiren: "Els opositors aprovats no seran nomenats funcionaris de carrera fins al setembre de 2024, segons el BOE de la convocatòria". Davant les protestes d'opositors per haver de traslladar-se a una plaça lluny de la seva residència, varen lamentar la situació que es produiria, però respongueren: "A nosaltres –els docents estabilitzats– ningú no ens ha regalat res".

Funcionaris Docents Units, per la seva banda, ha emès recentment diversos comunicats. "Ens sentim enganyats", resumeixen en el darrer dels textos, en què acusen la Conselleria d'Educació (del Pacte) i els sindicats de ser els "únics que han jugat coneixent les regles del joc". És a dir, com es faria el procés d'estabilització iniciat el 2022 i com impactaria a l'hora d'organitzar el concurs de trasllats de 2024. "Després de llegir, en repetides ocasions, que tothom coneixia les regles del joc, hem de desmentir l'afirmació. La veritat és que tant la Conselleria d'Educació (del Pacte) com els sindicats no ens van proporcionar informació clara sobre com es duria a terme el procés d'estabilització ni com ens afectaria als funcionaris de carrera i als futurs opositors", afirmen.

stats