Societat 16/08/2023

Els interins estabilitzats responen als opositors enfadats: "A nosaltres ningú no ens ha regalat res"

Recorden que l'ordre de tria de places el coneixien totes les parts implicades, i que ara "no es poden modificar les directrius a mitjan procés"

2 min
Les oposicions a docents arrenquen amb total normalitat

PalmaEl col·lectiu Docents Estabilitzats ha emès un comunicat per expressar la seva posició davant el malestar dels opositors per l'ordre de tria de plaça, que dona preferència als primers. "Aquest ordre de tria era conegut i va ser difós per tots els sindicats durant les xerrades informatives i consultes fetes per part dels afiliats", exposen. "És per això que consideram adequat que aquesta seqüència temporal –que dona preferència als interins estabilitzats– es respecti, perquè tothom va decidir què fer en funció de la normativa, i ara no es poden modificar les directrius a mitjan procés", reclamen.

En primer lloc, recorden que el concurs de mèrits del procés d'estabilització (2022) i la tria de places és un procés anterior a les oposicions de 2023. "Això implica un ordre clar entre processos, que prioritza el primer enfront del segon, i la incompatibilitat d'accés a la funció pública". De fet, expliquen, les persones que es varen presentar a oposicions i alhora varen ser seleccionades per mèrits, en varen ser excloses. "A darrer moment, Educació va donar opció a renunciar a la plaça obtinguda per concurs de mèrits i poder continuar amb les oposicions", recorden. Aquesta renúncia, però, plantejava dos inconvenients molt clars: "El primer, haver de rebutjar la seguretat d'una plaça com a funcionari de carrera abans de tenir la garantia de poder finalitzar amb èxit el concurs d'oposició i ser nomenat funcionari en pràctiques. Una decisió complicada que la Conselleria no va facilitar permetent que aquests interins poguessin acabar el procés d'oposició i, una vegada conclòs, triessin", afegeixen.

Un problema de terminis

Pel que fa a l'ordre de tria de plaça, asseguren que era sabut que els opositors que aconseguissin plaça a les oposicions, dia 1 de setembre serien nomenats funcionaris en pràctiques. "En conseqüència, no podrien triar per davant dels docents estabilitzats, que dia 1 de setembre ja seran funcionaris de carrera", exposen els docents estabilitzats. I afegeixen una altra idea. "Els opositors aprovats no seran nomenats funcionaris de carrera fins al setembre de 2024, segons el BOE de la convocatòria". Per altra banda, davant les protestes d'opositors per haver de traslladar-se a una plaça lluny de la seva residència, lamenten la situació, però són contundents. "A nosaltres –els docents estabilitzats– ningú no ens ha regalat res", sentencien.

stats