Societat 09/10/2020

Detenen un home a Palma per prostitució de menors

L'arrestat, de 78 anys, oferia doblers a les al·lotes a canvi de mantenir-hi relacions sexuals i ho va aconseguir com a mínim quatre vegades

Ara Balears
3 min
Agents de la Policia Nacional.

PalmaLa Policia Nacional ha detingut un home de 78 anys a Palma com a presumpte autor d'un delicte de prostitució de menors, segons ha fet públic un comunicat. El detingut hauria ofert doblers pel cap baix a tres menors de 18 anys a canvi de mantenir-hi relacions sexuals. En concret, l'agost va intentar explotar sexualment dues adolescents, segons la Policia. Una va acceptar mantenir-hi relacions sexuals a canvi de 30 euros, però l'altra s'hi va negar i ell li ho va recriminar amb "comentaris vexatoris", segons el comunicat.

La Policia Nacional, assabentada d'aquest incident, va obrir una investigació i assegura que va comprovar que durant el 2018 l'home ja havia abusat sexualment, amb la mateixa estratègia, de més menors. Tot i que el cos no especifica de quantes, concreta que en total hi ha tres víctimes –tot i que en un primer comunicat ha assegurat que eren quatre. Se l'acusa de quatre delictes, perquè amb una de les al·lotes hi hauria reincidit. Els policies el varen arrestar dilluns.

Aquest nou cas no suposa un fet puntual a Mallorca. Cal recordar que l'explotació de menors a l'illa es va convertir en un escàndol a principi del 2020 arran de la violació en grup d'una adolescent de 13 anys, que estava sota la tutela de l'IMAS, a Palma, la nit de Nadal. La víctima va declarar a la Policia que aquella mateixa nit li havien fet ofertes per prostituir-se, i que això no era nou.

Aquest incident va servir perquè es destapàs que, comptant-la a ella, 15 al·lotes i un al·lot que actualment estan sota la tutela de l'IMAS han estat víctimes d'explotació sexual. A part del grup de joves acusats d'haver-la violada, la Policia Nacional va detenir un home i una dona en relació amb els intents de prostituir-la.

El primer expedient que el Defensor del Menor de les Illes Balears va obrir sobre un cas d’explotació sexual d’una adolescent tutelada per l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) es remunta al 2008. No obstant això, i a pesar que ja fa 12 anys que el Consell de Mallorca té constància de casos d’explotació sexual sota la seva tutela, no es va fer cap protocol per afrontar-los fins el 2017.

Tot just fa poc més d'una setmana, l'IMAS va presentar les conclusions de l'informe elaborat per la comissió d'experts en relació amb l'explotació sexual de menors tutelats pel Consell. L'estudi, que arriba quatre mesos tard, va exposar que des del mes de març s'han detectat nous casos. Tot i això, el president de l'IMAS i conseller insular de Drets Socials, Javier de Juan, no va dir de quants casos es tractava i no es preveu que en reveli la xifra fins que es publiqui la memòria anual de l'IMAS.

No obstant això, l'informe va revelar algunes deficiències en el sistema de protecció, com ara el retard en la notificació dels casos detectats entre les 16 menors que varen ser prostituïdes mentre estaven sota la protecció del Consell. De mitjana, varen tardar quatre mesos a comunicar les sospites a la Fiscalia de Menors i només en dos casos es va fer a temps i d’acord amb el protocol d’actuació de les Balears del 2018, que obliga a fer-ho en 24 hores. En el cas en què més es varen demorar varen passar gairebé 18 mesos, mentre que en només dues ocasions es va notificar el mateix dia de la detecció.

stats