Societat 15/02/2021

Desallotgen dos pisos d'un bloc ocupat a Palma malgrat la mobilització ciutadana

Stop Desnonaments denuncia un "nou rècord" de vuit llançaments a Ciutat en un dia

3 min
La policia carrega treu a la força els membres de Stop Desnonaments, concentrats davant l'edifici per aturar el desallotjament d'una de les plantes.

PalmaJosé Alfredo Rodríguez espera assegut en una cadira de fusta, devora la porta de l'edifici on viu des de fa un any, que la comitiva judicial i la policia vinguin a treure'l. Ell habita la tercera planta del bloc, que està tot ocupat i es preveu desallotjar aquest dilluns. "Tenc discapacitat i 59 anys. Ningú no em dona feina i la paga de l'IMAS no m'arriba per a un habitatge", explica mentre treu d'una carpeta de plàstic els papers on consta la seva situació. Està a la llista d'espera de l'Ibavi, i assegura que l'única alternativa que li ofereix l'Ajuntament és l'alberg de Ca l'Adriaca.

Passen pocs minuts i la comitiva judicial arriba. I també ho fan els agents de la Policia Nacional i la Local de Palma. Comuniquen que desallotjaran els pisos segon i quart, i que s'hi poden quedar els del primer i el tercer, on viu Rodríguez. En sentir la notícia, riu i aixeca el dit polze, com dient, sense dir-ho, que, per ara, ha guanyat.

Els agents s'ha topat amb la mobilització d'Stop Desnonaments, que ha quedat davant la porta de l'edifici per evitar que desallotjassin les persones que vivien al bloc quatre, perquè, segons el portaveu Joan Segura, no tenen cap alternativa habitacional.

Els efectius han demanat que es dispersàs la concentració i, com que els manifestants no s'han apartat de l'entrada, els han tret a la força. Mentrestant, Rodríguez repetia: "Avall la dictadura franquista". Mentrestant, se sentia: "Un desnonament en pandèmia i en hivern", "i després dirà la Constitució que tenim dret a un habitatge digne" o "mira'ls [la policia], com si fóssim delinqüents".

"A mi i la meva dona ens volen fer fora d'aquí a dues setmanes", diu un home a l'altra punta del carrer, que s'uneix a la concentració i demana els números de la plataforma perquè l'ajudin a aturar el seu llançament. "Vivim del turisme i no ens deixen treballar, però tampoc no ens deixen estar a casa nostra", afegeix. Arriba la dona, dona l'ordre de llançament a Segura i aquest la tranquil·litza: "Això s'atura". Ella plora, s'aparta, encén un cigarro.

La plataforma ha denunciat que aquest dilluns hi ha un "nou rècord" de vuit desnonaments a Ciutat. Segons ha explicat Sala, cinc llançaments són dins aquest bloc. A més, hi ha programats tres llançaments més. Un d'aquests és a la plaça del Progrés i afecta una mare i el seu infant. D'altra banda, se n'esperen dos més a Son Gotleu, que amenacen de desallotjar dues mares més. Una d'elles està separada i l'altra és viuda i té dos fills al seu càrrec, un dels quals és dependent.

D'altra banda, el portaveu ha explicat que fins sara havien tingut "cinc o sis desnonaments com a màxim en un dia", però mai "vuit i en quatre llocs diferents". Amb tot, avança que els de Son Gotleu i la plaça del Progrés estan "més encarrilats" i és possible que s'acabin suspenent.

L'Oficina Antidesnonaments atén un 80% més de casos

La crisi sanitària no ha fet més que empitjorar el problema dels desnonaments. L'Ajuntament de Palma està atenent un 80% més de casos per no poder pagar el lloguer. El gener d'enguany hi havia 62 llançaments previstos, un 37% més que el mateix mes de 2020, abans de la pandèmia.

A més, la Regidoria de Model de Ciutat preveu una "allau" de desnonaments per impagament de lloguer aquesta primavera. Cal recordar que el consell de ministres va aprovar el desembre el reial decret que allarga la prohibició dels desnonaments sense una alternativa habitacional digna fins al 9 de maig, el dia que s'acaba l'estat d'alarma actual.

stats