Societat 07/05/2022

Dels orígens a Roma

A la riba esquerra de l'antiga desembocadura del torrent de la Riera trobam la ubicació triada pels romans per fundar Palma

Jaume Garau, coordinador; Pilar Buendia i Jose Dañobeitia, documentació i cartografia; Climent Picornell, assessorament
1 min
Cartografia digitalitzada de la Carta Històrica de l'any 400, amb la imatge aèria del 1956 de fons.

PalmaLes hipòtesis més acceptades assenyalen que Palma va ser fundada pels romans després de la conquesta de Quintus Cecilius Metelus (123/121 aC). Així, la ciutat romana, amb un perímetre exterior emmurallat de forma quadrangular, va poder desenvolupar-se a partir d’un primitiu campament situat als terrenys que envolten la catedral actual. L’interior s’organitzava a partir de dos carrers principals perpendiculars (’cardo maximus’ i ‘decumanus maximus’) i altres de secundaris, més estrets, traçats de manera paral·lela als principals. D’aquesta manera es formaven illetes quadrades o rectangulars amb alineacions que, en algun cas, es pensa que encara es mantenen en el tramat actual.

La murada, en el seu costat sud, és possible que es construís recolzant-se en les roques del penya-segat batudes al seu peu per la mar. A l’oest, el mur potser baixava fins a recolzar-se també en terrenys per sota de la plataforma del campament inicial i a cota propera a la platja. En el límit est, la murada es conforma mitjançant un mur recolzat en els terrenys que descendeixen cap a un tàlveg. El mur se situaria a poca distància d’iniciar-se el descens del vessant i probablement comportaria un lleuger terraplenat a l’interior per aconseguir arribar al nivell de la resta de la plataforma. El límit nord se situaria seguint una direcció paral·lela al mur que dona a la mar i perpendicular a est i oest. El recinte emmurallat es complementaria amb torres de defensa, amb dues (al nord i a l’est) o tres portes.

stats