Societat 11/06/2020

L'oposició del Consell de Mallorca carrega contra el Decret de protecció del territori: "No era urgent"

Critiquen que la normativa atempta contra les competències de la institució, mentre que el Pacte ho nega i diu que "arreglarà" la situació dels falsos urbans

Kike Oñate
2 min
Quan entri en vigor el nou decret, les construccions en sòl rústic hauran de recollir mesures d'integració paisatgística

PalmaEl PP, Ciutadans, El Pi i Vox han criticat aquest dijous en el ple del Consell de Mallorca que el Decret llei de protecció del territori del Govern atempta contra les competències insulars i municipals i tots els portaveus han coincidit a afirmar que "no era urgent" aprovar la normativa en ple estat d'alarma. L'oposició ha presentat una moció contra la normativa que finalment no s'ha pogut aprovar pels vots en contra del PSIB, MÉS i Podem.

La consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, en canvi, ha negat que envaeixi competències i ha afirmat que suposa una eina per "arreglar la situació anòmala" dels falsos urbans, o sigui, sòls urbans o urbanitzables no consolidats per la manca de serveis bàsics, com clavegueram o aigua corrent. La normativa estableix una moratòria de llicències en els falsos urbans i els sòls urbanitzables i dona al Consell de Mallorca i a l'Ajuntament de Palma fins al 31 de desembre de 2021 perquè els tornin a classificar. Si no ho fan, serà el Govern qui se'n podrà encarregar fins al 31 de desembre de 2022.

El portaveu d'El Pi, Antoni Amengual, ha considerat que la institució no serà capaç de gestionar aquesta feina, però tampoc el Govern. "Tot s'ha fet per limitar el lloguer vacacional", ha comentat, i ha afegit que no hi havia cap urgència per aprovar el decret i que es podria haver tramitat com a projecte de llei.

"Si el decret s'estava treballant des d'abans de la crisi, per què no es podia haver presentat com un projecte de llei més endavant perquè s'hi poguessin fer al·legacions?", s'ha demanat la portaveu de Ciutadans, Beatriz Camiña. "Trepitja competències", ha comentat, i ha recordat que la seva formació ha registrat un document dirigit al Defensor del Poble perquè presenti un recurs d'inconstitucionalitat contra el decret. "No té res a veure amb la pandèmia i les necessitats de fomentar l'economia, que s'ha vist afectada per la crisi sanitària", ha criticat Camiña.

El president de l'Associació d'Afectats per l'Activitat en Sòl Rústic, Ángel Hoyos, que ha intervingut en el ple, ha lamentat que el Govern hagi retirat l'article que permetia crear espais destinats a la construcció, l'emmagatzematge i el manteniment d'embarcacions en aquest tipus de terrenys. "Era una solució i una sortida útil per regularitzar les marines seques", ha afirmat.

El conseller del PP, Mauricio Rovira, ha considerat que el Govern no pot aprovar un decret per reactivar l'economia i després un altre per protegir el territori: "No es pot pitjar l'accelerador i el fre a la vegada", ha afegit. El popular ha dit que el PSIB "no volia" protegir el sòl rústic d'Eivissa i que per això es va excloure l'illa dient que el seu pla territorial feia menys de dos anys que s'havia modificat.

Sobre això, la consellera de Territori ha respost que el problema d'accés a l'habitatge "no ha començat ara ni durant la passada legislatura" i que els falsos urbans no s'han desenvolupat durant molts d'anys per fer-hi cap pis. "Els ajuntaments podrien continuar habilitant zones per trobar una solució al problema", ha afirmat Garcías.

stats