Societat 10/10/2019

Les curses de bous tornen a Inca el Dia de la hispanitat

Els antitaurins ja han convocat protestes contra aquest esdeveniment, mentre que Unides Podem demana que es compleixi la llei

Ara Balears
2 min
Imatge d'juna protesta antitaurina a Inca.

PalmaGrups antitaurins han convocat una manifestació per al proper dia 12 d'octubre a la plaça de toros d'Inca per protestar contra la celebració d'una cursa de bous, que suposa el segon esdeveniment d'aquestes característiques des que el Tribunal Constitucional va rebaixar la llei aprovada pel Parlament balear que prohibia la sang en aquestes curses. A Palma es va celebrar una cursa el mes d'agost.

"Les capes més reaccionàries de la nostra illa volen celebrar el seu 'orgull nacional' torturant i massacrant set vedells per pura diversió el proper 12 d'octubre a Inca. Una gran majoria ja sabem que la tortura d'animals no és motiu d'orgull de cap poble. Ben al contrari, és una taca de vergonya que encara perdura mentre sigui legal", així s'expresen des de l'Associació Animalista de les Illes Balears en un esdeveniment organitzat a Facebook.

Aquesta plaça de toros acollirà el Dia de la hispanitat un festival d'homenatge a Dámaso González, un dels toreros que més han participat en curses de bous a Mallorca, segons s'expressa en el cartell que anuncia l'esdeveniment.

La web mundotoro.com informa que participen en la cursa Ortega Cano, com a director de lídia, José Barceló 'Campanilla', Finito de Córdoba, Javier Vázquez, Paulita, Pedro Gutiérrez 'el Capea', Dámaso González i Alejandro Esplá, que torearan bous de l'empresa ramadera Sonia González.

L'entitat animalista fa una crida a la mobilització i a protestar davant la plaça de bous d'Inca, "per cridar ben fort que la sang i la tortura no són cultura ni cap motiu d''orgull nacional' per a nosaltres".

El grup municipal d'Unides Podem a Inca recorda que la llei autonòmica de protecció dels animals i per a la regulació de les curses de bous –coneguda com a 'llei de toros a la balear'– encara continua vigent en molts punts, com que el recinte ha de disposar de dispositius d'assistència sanitària durant les curses de bous, ja que obliga, per exemple, a disposar d'una infermeria i una àrea quirúrgica, amb locals fixos d'ús exclusiu per a aquesta fi i afrontar el règim d'assegurances, que es reforça per les característiques d''espectacle perillós'.

A més, continua la formació en una nota de premsa, la llei estableix disposicions sobre barreres arquitectòniques i condicions d'accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda, així com la prohibició del consum d'alcohol i l'entrada de menors en el recinte. Que els toreros i toros hauran de sotmetre's a un control antidopatge, i que hauran d'instal·lar-se cartells visibles dins i fora alertant que "l'espectacle pot ferir la sensibilitat dels espectadors".

stats