Societat 09/08/2019

L’espanyolisme treu l’artilleria: de Manolo Escobar al ‘Cara al sol’

Les protestes de prop de 500 animalistes són silenciades pels altaveus del Coliseu Balear

Carles Tudurí
3 min
Les imatges de la concentració antitaurina a la plaça de toros de Palma

PalmaLa protesta de prop de 500 animalistes davant el Coliseu Balear va provocar divendres una explosió d’espanyolisme entre els assistents a la cursa de bous, encoratjada pels altaveus de la plaça de toros, que no varen tenir cap escrúpol a l’hora de desplegar un repertori musical que va iniciar el Viva España de Manolo Escobar i que al cap d’una estona va derivar cap al Cara al sol i Yo soy novio de la muerte. De tant en tant, l’himne d’Espanya recordava que érem davant la (seva) festa ‘nacional’.

Aida Cortecero, presidenta d’ICA Animalis, entitat que havia convocat la manifestació, es mostrava satisfeta del ressò de la protesta, però a mesura que passava el temps s’indignava pel tracte rebut per part del desplegament policial i pel renou provinent dels altaveus del recinte dirigits cap al carrer. Els crits dels manifestants no es podien sentir a pocs metres del lloc on s’havia ubicat els animalistes, bona part dels quals eren darrere uns contenidors de fems situats davant l’escola Pius XII.

“Mallorca antitaurina, Mallorca no assassina”, “Aquesta plaça la tancarem”, “Taurí, compra’t un llibre” i “Tauromàquia, abolició” varen ser algunes de les consignes més cridades pels animalistes, amb presència majoritària de dones i amb una edat mitjana més baixa que els de la vorera de davant, on hi havia els assistents a l’espectacle que feien coa per comprar una entrada.

Feia molts d’anys que el Coliseu Balear no registrava tanta afluència. Feien gestos d’escarni, alguna salutació feixista i duien banderes espanyoles, capells i altres distintius que els identificaven com a taurins. L’expresidenta del Consell de Mallorca Maria Salom (PP), va ser de les poques cares conegudes que s’hi varen poder veure. El president de Vox a les Illes, Jorge Campos, hi va aparèixer onejant la bandera espanyola i va fer un intent de reagrupar la manifestació taurina que s’havia anunciat i que pràcticament no va existir.

Una altra queixa dels animalistes era que els havien col·locat en un extrem on quasi no hi cabien “amb l’excusa de no coincidir amb una suposada manifestació dels taurins, que al final mai compareixen”, va protestar Corcetero, i assegurà que “Mallorca continuarà sent assassina mentre hi hagi curses de bous i escorxadors on se sacrifiquin animals”.

L’única de l’any

Cristina Ibáñez, portaveu d’Anima Naturalis, entitat que es va adherir a la protesta, va explicar que, “tot i l’horror de la situació d’aquesta cursa”, se n’ha de treure el més positiu, i és que de totes les places que hi ha a les Illes, “només una acollirà una única cursa de bous en tota la temporada. I això suposa un èxit”. A més, va recordar que s’ha organitzat aquesta cursa amb molta repercussió, però el permís no s’ha obtingut fins uns dies abans. “Per tant, han estat venent entrades i fent publicitat sense tenir la certesa que la cursa es podria fer”, va assenyalar. L’entitat denuncia falta de transparència, ja que creu que s’han posat obstacles a les inspeccions. Per tots aquests motius, l’entitat reactivarà la campanya Mallorca Sense Sang, a fi de continuar pressionant per demanar mesures més restrictives, evitar espectacles com el de divendres i per vigilar les infraccions que es puguin cometre. També anuncien accions legals contra les autoritats que han permès que aquest esdeveniment prosperàs atorgant els permisos corresponents, malgrat haver-hi detectat alguna infracció.

L’entitat ICA Animalista havia organitzat aquesta protesta principalment a través de les xarxes socials. A Facebook l’assocació convocava “totes les persones, grups o associacions que es declarin en contra d’aquesta barbàrie a reunir-nos de manera pacífica enfront del sagnant Coliseu Balear”. Es recordava que a la protesta “no hi són benvingudes les agrupacions polítiques ni les seves pancartes”.

Com han tornat els toros a les Balears?

Les curses de bous varen quedar pràcticament prohibides amb la Llei de toros i de protecció dels animals aprovada pel Parlament el 24 de juliol de 2017. La iniciativa imposava el que es va conèixer com els toros “a la balear”, és a dir: un espectacle sense sang que cap promotor estava disposat a organitzar. A la pràctica, era una mort declarada per a les curses de braus.

Les Illes han passat dos anys sense acollir cap cursa de braus, tot i que hi ha diverses places, com les de Palma, Inca, Muro i Alcúdia. La Llei de toros prohibia la mort del bou durant les corregudes, a més de la tortura i el maltractament animals en festes i espectacles. La proposta, aprovada amb els vots en contra de Ciutadans i el PP i l’abstenció d’El Pi, també obligava a sotmetre els toreros i els bous a un control antidopatge.

El desembre de 2018 la situació es va capgirar. El Tribunal Constitucional va acceptar part dels arguments del govern de Mariano Rajoy, que havia fet un recurs contra la llei, i va anul·lar els articles de la norma que prohibien clavar llances i altres estris o matar els toros a les curses. Deixaven així d’existir els toros “a la balear” o sense sang, que el Parlament de les Illes havia impulsat. Es varen mantenir alguns dels articles que, segons els animalistes i el Govern, dificultarien que es fessin aquest tipus d’espectacles, com el control antidopatge i la necessitat que les places de toros estiguessin equipades amb un quiròfan del tot preparat i proveït. Però això no ha estat suficient per impedir que el Coliseu de Palma torni a estar actiu.

Vistiplau definitiu

Finalment, la cursa de toros ha estat possible perquè l’Ajuntament de Palma, encarregat de vetlar que es compleixi la llei en matèria d’espectacles, ha detectat només “deficiències menors” al recinte que “en cap cas requereixen la suspensió de l’espectacle o el tancament de la plaça”. Sanitat i Model de Ciutat i l’Oficina d’Accessibilitat de Cort, juntament amb la Conselleria de Salut i Agricultura, varen fer-hi les corresponents inspeccions.

stats