QUÈ ES COU?

La cuina com a teràpia

És el moment de preparar dinars en família, de recuperar aquelles receptes de les mares i de les àvies

Fa pràcticament una setmana que estam ‘tancats’ a casa, i entre tots cercam fórmules i activitats que ens ajudin a fer més lleuger aquest confinament, necessari i que ens ha fet veure que som éssers fràgils i que la natura sempre és més forta que nosaltres mateixos.

Han estat dies d’ordenar la casa, de neteges a fons, de lectura, i també de cuinons, perquè la cuina és i serà sempre una bona teràpia davant aquests esdeveniments que ens fan estar a casa més temps del que desitjam, i ens ajuda a relaxar-mos, a donar ales a la nostra creativitat i també a recuperar aquells plats de sempre que sols restaven en el record passat de trobades familiars.

Els que són a casa amb fillets petits tenen en la cuina una activitat de lleure, de matar el cuc del temps de manera efectiva, perquè serà una manera de fer una activitat en què tots poden col·laborar, i a la vegada donarà cultura gastronòmica als més petits de la casa, que poden descobrir que hi ha cuina més enllà de la pastisseria i la rebosteria industrial.

Preparar dinars en família

És el moment de preparar dinars en família, de recuperar aquelles receptes de les mares i de les àvies que requereixen més temps d’elaboració i que no fèiem per manca d’aquestes hores que avui, possiblement, ens sobren. És hora de fer plats de cullera, de bons sofregits, de llegums i també d’aquells menjars al forn o amb elaboracions lentes, a foc dolç, que segur que ens animaran un poc més, quan vegem que els resultats són excepcionals.

Brou i bullit, ciurons amb costella pelada i sobrassada, llenties amb cuixot (embotit menorquí, no és pernil), carn amb salsa o amb fesols, arrossos, fideuades, plats amb ous, panaderes, peixos o carns al forn, on ens poden ajudar a tallar els ingredients, remenar les olles, tastar el punt de sal... i de passada conèixer els punts de cocció, les mesures i fer, d’aquesta manera, les primeres passes en el món de la cuina familiar.

Hi ha tot un ventall de possibilitats de cuina per elaborar en família a la nostra rebosteria. Podem fer protagonistes els més petits en l’elaboració de les masses que s’han de convertir en panets o canyes amb sobrassada, per exemple, o en coques dolces o salades. Les coques ens conviden a recuperar les més tradicionals, a fer les de tota la vida, com les de sofregit, les de tomàtiga, les de pebres, o les dolces d’albercoc, crema, sobrassada, i també ser creatius, aprofitant les pastes de coca dolça o salada per posar el nostre punt de creativitat i fer noves creacions, especialment si les feim amb els petits de la casa.

Pot ser temps de fer formatjades i rubiols, també, com de fer pastissos que poden anar des de la nostra tortada d’ametlles menorquina fins a les greixeres de brossat, de monyaco, de carabassa, de pastanaga... Temps de recuperar antigues receptes de galetes, de pastissets plens i buits, de crespellines, de carquinyols, amargos...

Podem aprofitar el moment de sortir per fer la compra, sempre de manera imprescindible i no just per sortir, i omplir la cistella d’allò que vertaderament ens sigui necessari, i fer la llista amb els ingredients d’aquells cuinons o receptes que podem fer amb la família, perquè de temps en tenim i molt, potser a vegades massa i tot, en aquests moments en què en estar a casa, especialment on hi ha els més petits, has de cercar mil i una maneres de tenir-los entretinguts.

PANETS DE VIENA

AMB SOBRASSADA

DE CIUTADELLA

Dins un ribell o bol hi posarem la llet tèbia i fondrem el llevat. Hi afegirem els ous, la sal i el sucre i ho batrem tot. Tot seguit hi posarem el seu, la farina i el Royal i ho anirem pastant amb les mans, no amb els punys. S’ha de fer suaument, trossejant la pasta i unint-la tornant a pastar. Quan la pasta estigui a punt farem els panets, els farcirem de pasta de sobrassada i els anirem col·locant damunt una safata untada amb mantega o oli. Els deixam tovar una horeta llarga, després els farem un tall damunt perquè no rebentin i els pintarem de vermell d’ou per donar-los brillantor i color. Tindrem el forn ja calent i els posarem a coure.

INGREDIENTS

Un quilo de farina

150 g de seu

50 g de llevat

3 ous

Mig litre de llet

100 g de sucre

Un pessic de sal

Un sobre de Royal

Sobrassada tendra

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF