Societat 07/12/2022

Quatre receptes de cuina mallorquina que s'estan perdent i pots fer a casa

Us oferim un recull de receptes que ja no formen part de la dieta habitual dels illencs

1 min
Un plat tradicional de la cuina mallorquina

PalmaLa pèrdua de poder i presència de la gastronomia mallorquina tradicional a les cuines de l'illa és una realitat i, fins i tot, diversos experts han augurat que d'aquí a 30 anys podria tenir un rol quasi residual i la gran majoria dels mallorquins no només no sabran cuinar-los, sinó que molt probablement no els coneixeran.

Tot i que aquest fet encara no és una realitat a les cuines mallorquines, ja que les generacions de més de 50 anys encara són coneixedores de la gastronomia tradicional, ja hi ha molts plats que han desaparegut o que estan a punt de desaparèixer.

L'Escola d'Hoteleria de les Illes Balears treballa per mantenir vives aquestes receptes i els docents ensenyen als seus alumnes com preparar aquests plats. En aquest sentit, el professor Amador Granados destaca que s'ha de fer feina amb les noves generacions per fer que coneguin, sàpiguen preparar i vulguin menjar aquests plats i que des de l'Escola d'Hoteleria de les Illes Balears fan feina en aquest sentit, però és necessari que "les institucions públiques també s'hi impliquin".

Davant aquesta situació, feim un recull d'alguns plats que fa 30 anys eren molt presents a les cuines mallorquines i ara no existeixen o estan en risc extrem de desaparició i us oferim algunes receptes per tal de lluitar per la recuperació d'aquests plats.

Receptes

Safanòria orfegada
  • Ingredients 1 kg de pastanagues morades 1 manat de cebes tendres Mig manat d'herbes aromàtiques 2 botifarrons 200 gr de panxeta 20 gr de panses 20 gr de pinyons Mig dl d'oli d’oliva Un poc de sal i pebre bo
  • Elaboració Pelar les pastanagues i tallar-les a rodanxes. Tallar a daus la panxeta, el botifarró i picar la ceba tendra. Disposar dins una olla baixa l'oli i la panxeta damunt el foc. Deixar que vagi agafant color. Afegir les panses i els pinyons i fregir-los un poc. Agregar la ceba tendra, el botifarró, les herbes aromàtiques i les pastanagues. Assaonar amb la sal i el pebre bo. Ofegar tot el conjunt a foc fluix i tapar durant 20 minuts aproximadament.
Pollastre farcit de cuscusso
  • Ingredients Dues pitreres de pollastre 50 gr de saïm 125 gr de pa moreno 25 gr de pinyons 25 gr de panses 20 gr de sucre moreno o mel Mitja llimona Un polsim de canyella Un poc de sal i pebre bo
  • Elaboració Tallar les pitreres en tres trossos i aplanar-les. Disposar una casserola al foc amb el saïm. Agregar els pinyons i les panses i ofegar-les fins que agafin color. Torrar lleugerament el pa moreno i picar-lo fins que tingui una textura d'una farina un poc granulada. Agregar el pa, la llimona ratllada, el sucre i la canyella en pols a la casserola i ofegar tot el conjunt uns instants. Assaonar les pitreres, farcir-les amb el cuscussó i embolicar-les en film i paper d'alumini en forma cilíndrica. Coure al forn a 200 graus durant 5 minuts aproximadament. Servir-lo amb salsa d'ametlles.
Pulpitón de porc a la mallorquina
  • Ingredients 600 gr de llom de porc 150 gr de sobrassada 100 gr de botifarró 4 ous durs 350 gr de carn magra de porc 2 clares d'ou Mig dl de Brandi 75 gr de molla de pa crua 50 gr de cansalada ibèric 10 gr de fècula de blat de moro 10 gr de sal 0,5 gr de pebre negre 1 gr de nou moscada, farigola i orenga
  • Elaboració Tallar el llom en rodanxes fines entre dues fustes d'un cm. de gruix (sense arribar a tallar-ho del tot) com si fos un llibre. Salpebrar entre els plecs. Tallar el botifarró en daus i picar la carn magra passant-la dues vegades per la picadora. Mesclar la carn picada, la cansalada, les clares, el brandi, la fècula, els condiments i el botifarró. Posar entre els talls de la carn, un tros de sobrassada, un tros d'ou dur i una mica de farciment estrenyent amb les mans. Batre un ou en un plat, afegir un poc de vi i allisar amb la mà la superfície. Empolvorar amb el pa ratllat sobre tota la peça Posar el pulpitón sobre una placa d'enfornar untada de llard o oli.
Tacons
  • Ingredients 600 gr de carn de porc 100 gr de Morella de me 100 gr de cervells de me 2 ous 50 gr de bescuit mitja tòfona 25 gr de sobrassada 10 gr de pinyons 100 gr de budells de me mig litre de brou blanc 1 all 2 cebes tendres 100 gr de tomàtiga de ramellet ratllada Una fulla de llorer 1 branqueta d'orenga Un poquet de canyella en pols 0,3 dl d'oli d'oliva 10 gr de sal 1 gr de pebre negre
  • Elaboració Tallar quatre trossos de budell d'uns 20 cm cadascun. Bullir la resta dels budells en aigua i sal. Triturar gruixudament la carn de porc, els cervells, les morelles i els budells cuits. Mesclar la carn amb els ous, la sobrassada i els pinyons. Picar la tòfona finament i incorporar-la al farciment. Condimentar amb la sal, el pebre, la canyella i l'orenga picada. Emplenar els budells tallats, sense que quedin massa plenes. Bullir dins del brou durant una hora i mitja, reservar.
  • La salsa Picar l'all i les cebes tendres. Sofregir en una paella amb una mica d'oli l'all picat i les cebes tendres picades. Introduir la tomàtiga i condimentar amb la fulla de llorer, una mica de sal i pebre. Afegir una mica de brou de bullir els 'tacons'. Reduir el conjunt uns minuts. Incorporar els 'tacons' tallats dins de la salsa. Confitar durant uns minuts. Servir, si es vol, acompanyat amb un puré de patates amb sobrassada.
Quants d’aquests plats de la cuina tradicional mallorquina coneixes o has menjat?
stats