Societat 30/03/2022

La Creu Roja deriva una seixantena de refugiats de l'hotel covid a Sant Joan de Déu i La Salle

Fina Santiago ha reiterat la confiança del Govern en l'entitat davant les crítiques sobre el trasllat

ARA Balears
2 min
Arribada de refugiats procedents d'Ucraïna a l'aeroport de Palma

PalmaLa Creu Roja ha traslladat des de l'hotel covid una seixantena de persones refugiades d'Ucraïna: 40 a l'hospital Sant Joan de Déu i 18 a l'escola de La Salle de Palma, segons ha informat Europa Press. A banda d'aquestes, i tal com ja varen avançar ahir, les altres 160 persones que estaven allotjades al Palma Bellver s'han derivat a un altre hotel, el Palma Bay Club Resort de Platja de Palma.

Per altra banda, l'entitat social ha indicat que a Eivissa han atès prop de 80 persones en aquesta mateixa situació i que han reubicat 11 refugiats que fins ara eren a l'hotel pont La Noria, a Sant Josep. Pel que fa a Menorca, la Creu Roja hi ha atès 55 persones, nou de les quals han estat reubicades a Sa Vinyeta.

En total, l'entitat assegura que ha atès més de 550 persones refugiades d'Ucraïna a les Balears d'ençà que va esclatar el conflicte bèl·lic al país. D'aquestes, un 52% són dones, un 34% són menors i el 14% restant, homes. En aquest sentit, han argumentat que han donat "una resposta extraordinària en una situació extraordinària".

Segons fonts de la Creu Roja, l'atenció proporcionada a aquestes persones s'ha fet des de diferents àmbits, tant amb suport psicològic i jurídic amb altres entitats com enviant infermers per comprovar-ne setmanalment l'estat de salut. A més, han col·laborat amb l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de Palma per fer els trasllats, s'han lliurat kits amb productes d'higiene personal en sortir de l'hotel pont, han atorgat ajudes per al pagament de medicaments i han organitzat activitats amb els menors d'edat.

En relació amb aquest darrer punt, han posat com a exemple la sortida que varen fer dimarts amb 40 nins de l'hotel Bellver al Palma Aquarium "per dinamitzar la situació fins que siguin escolaritzats". Així, la Creu Roja ha subratllat que "el fet de tenir ara espais permanents permetrà empadronar aquestes famílies i començar els processos d'escolarització".

El Govern defensa el trasllat

Finalment, quan se'ls ha demanat per les crítiques d'alguns refugiats per la "desorganització" en els trasllats, fonts de l'entitat n'han justificat el malestar "per la confusió", atès que venen "d'una situació difícil i qualsevol dubte o novetat és qüestionada". Quant a això, la consellera d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago, ha negat aquest dimecres que hi hagués descoordinació amb la Creu Roja respecte del trasllat.

Santiago ha ressaltat que l'entitat va prendre decisions "des de la seva legitimitat i experiència". A preguntes dels mitjans en una roda de premsa per presentar el pla de xoc de les Balears per pal·liar els efectes socioeconòmics de la guerra, la consellera ha reiterat el respecte cap a la feina de l'entitat, a través de la qual han canalitzat l'atenció als refugiats a les Illes.

stats