Societat 05/09/2019

Cort potenciarà l'atenció psicològica als agressors de víctimes de violència de gènere

La Regidoria de Justícia Social, Feminisme i LGTBI augmenta amb 25.000 euros el pressupost destinat a aquest servei i l'ampliarà amb deu hores setmanals més

A. T.
2 min
Pamflets informatius del Servei Municipal d'Atenció Integral a la Violència de Gènere

PalmaLa regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sonia Vivas, ha anunciat aquest dijous que s'ha aprovat un augment en el pressupost municipal destinat al Servei d'Atenció Integral a la Violència de Gènere. La mesura suposa un increment de 371.000 euros a 558.000, amb especial èmfasi en el suport psicològic als agressors. Aquest servei es dotarà a partir de 2020 de 25.000 euros més, amb una pujada de deu hores setmanals en total.

Actualment, la unitat disposa de tres psicòlegs, dos dels quals treballen 20 hores setmanals en teràpies de grups i un tercer dedica cinc hores a sessions individuals. Amb l'aprovació d'aquesta iniciativa, es passarà d'un total de 45 hores setmanals a 55. "El masclisme es combat amb formació i pedagogia, i s'entén que hi ha un sistema que legitima que l'agressor actua d'aquesta manera", ha afirmat Vivas.

La intenció és "obtenir una visió més real dels agressors", els quals només poden accedir a aquest servei si han exercit violència contra la seva parella. Les agressions, per exemple, d'un home cap a una dona amb la qual no té una relació no són considerades casos de violència de gènere per la legislació actual. Per aquest motiu, només els autors d'agressions dintre de la parella tenen el dret de rebre aquest servei.

Un 89% del total de 476 víctimes va rebre violència psicològica

Malgrat això, des de la Regidoria es pretén observar si el nombre d'homes que sol·liciten suport psicològic augmenta per tal d'ampliar aquest servei a casos no emparats per llei. Segons Vivas, l'objectiu seria que "tots els homes que volen deconstruir la seva masculinitat" tinguin el mateix dret a rebre aquesta ajuda.

En aquest sentit, ha destacat la necessitat de promocionar aquesta mena d'ajudes, atès que el nombre de víctimes ateses és molt superior al de maltractadors que reben suport. Si bé el servei va rebre, durant el 2018, 476 dones en víctimes de violència de gènere, els homes que van arribar per obrir un nou expedient només van ser 55. Aquests es van sumar a la resta d'expedients ja oberts, i es va arribar a la xifra de 113 membres. D'aquests, un 89% havia exercit violència psicològica o emocional; un 67%, de física, i un 19%, de sexual.

Cursos de quatre mesos

Per tal de rebre aquest servei, els agressors han de cridar ells mateixos al telèfon proporcionat per l'Ajuntament. Posteriorment, es fa una valoració del cas i, si escau, se l'inscriu dins una fase grupal amb altres homes. A més, existeix la possibilitat de treballar de manera individual amb un psicòleg. Una vegada s'obre l'expedient, el seguiment que se'n fa és de dos anys, tot i que els cursos tenen una durada de quatre mesos i es divideixen en quatre blocs. Una de les mesures per motivar la participació entre els homes ha estat permetre que aquells que han abandonat el curs es puguin reincorporar en el mateix bloc on el van deixar, ha apuntat la regidora.

Vivas ha informat que el proper 17 de setembre s'obrirà un nou grup, amb una freqüència de reunió setmanal. L'horari serà de 18.30 a 20.00 hores i tindrà lloc al Centre Flassaders. A més, ha recordat que aquests homes "no reben cap benefici social o jurídic, sinó que ho fan simplement pel seu benestar".

stats