Ja hi ha més pacients curats de coronavirus que malalts detectats a les Balears

Les Illes han registrat una sol mort per covid-19 aquest dijous: una dona de 84 anys que vivia a una residència del Mercadal, a Menorca 

El nombre de pacients curats de coronavirus, xifrats en 696 aquest dijous, supera per primera vegada a les Balears el total de malalts actius detectats per l'administració, que són 663. Així ho ha comunicat el Ministeri de Sanitat aquest dijous dematí i ho ha confirmat més tard el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses de la Conselleria de Salut, Javier Arranz.

La xifra de nous contagis també ha davallat respecte dels últims dies. Aquest dijous se n'han detectat 36 més, la qual cosa eleva el total d'afectats a 1.448. Això suposa un creixement del 2,5% respecte del dia anterior. A més, un total de 80 pacients amb coronavirus han rebut l'alta entre aquest dimecres i dijous. Ha estat el dia amb més altes després de divendres de la setmana passada, quan es va arribar a les 136. En total, 696 persones del total de 1.448 afectats detectats ja han superat la covid-19.

D'una altra banda, aquest dijous tan sols s'ha comunicat una sola mort més amb coronavirus. Es tracta d'una dona de 84 anys que ha finat aquesta nit passada a una residència geriàtrica del Mercadal, a Menorca. Aquesta és la segona víctima mortal que es registra a la mateixa residència, després que 12 dels usuaris donassin positiu.

Nous casos a les residències

Segons Arranz, "la situació a les residències ha empitjorat una mica". S'ha detectat un augment de 42 casos nous entre el personal de centres geriàtrics. Cal dir que aquestes noves deteccions a les residències no són tan sols de l'últim dia, sinó que vénen d'abans, però no s'havien comunicat fins ara. D'entre els 90 morts que hi ha hagut fins ara per la covid-19 a les Balears, 22 són de les residències de gent gran. En total, el nombre de casos de positiu en coronavirus a les residències ja ascendeix als 287. 

El portaveu del comitè de gestió del coronavirus ha afegit, sobre el baix nombre de defuncions, que pot variar però que això "no significa que s'hagin deixat alguna persona, sinó que potser hi ha casos en procés de validació". D'aquesta manera, indica, la Conselleria de Salut està "pendent d'aquesta informació més vàlida" i que potser aquest divendres es comunicaran les "persones que han mort entre dimecres i aquest dijous".

Juntament amb això, Arranz ha aprofitat per recordar que cada vegada que es troba un positiu en coronavirus a una residència de gent gran es fan proves a la resta de persones, tant usuàries com treballadores, per comprovar si hi ha hagut contagis. En aquest sentit, el metge de família explica que la tasca diària de l'equip de coordinació de covid-19 de les Illes se centra principalment a reduir el nombre de casos als geriàtrics.

"Hi ha un equip només dedicat a les residències, que són de gran ajuda per fer la gestió de crivellat", explica Arranz. A més, "existeix un equip format per diverses àrees sanitàries i sociosanitàries tant del Govern com dels consells insulars per analitzar la situació i prendre noves decisions", afegeix. Gràcies a aquesta tasca, s'han elaborat "circuits específics per a residències de gent gran i centres de persones amb discapacitat i una sèrie de protocols orientatius".

Canvi de confinament

El portaveu de la Conselleria també ha informat que "en els propers dies el confinament, tal com el coneixem ara, variarà" –atès que algunes professions es tornaran a activar– i que cal continuar extremant les mesures d'higiene de les mans i el distanciament social. Malgrat això, assegura que abans d'aquest canvi disposarem de noves directrius i recomanacions més clares amb referència a l'ús de les mascaretes. Arranz espera que tant l'OMS i com el Ministeri de Sanitat anunciïn quina part de la població és recomanable que faci servir les mascaretes i en quines situacions. En qualsevol cas, nega que l'ús sigui obligatori.

L'expert en malalties infeccioses atribueix, precisament, els bons resultats a les Balears a les "mesures de confinament". S'ha pogut disminuir la transmissió del virus, motiu pel qual cal insistir en el distanciament, malgrat que alguns treballadors puguin tornar a la feina, adverteix Arranz.

Davallen els contagis i les morts a escala estatal

Pel que fa a les dades estatals, el govern espanyol ha elevat a  152.446 els contagis, 5.756 més en les darreres 24 hores, una xifra lleugerament inferior a la de fa un dia. El nombre de víctimes mortals també baixa respecte de dimecres: el Ministeri de Sanitat ha registrat 683 víctimes mortals i a hores d'ara la xifra de defuncions ja arriba a 15.238.

Aquest dijous també s'han donat d'alta 4.144 persones, la qual cosa suposa que 52.165 persones ja estan curades. Igual que aquest dimecres, el Ministeri tampoc no ha facilitat les dades dels pacients ingressats a l'UCI. Així, després de dos dies consecutius amb un augment diari del nombre de contagis i de morts, aquest dijous les xifres han tornat a baixar

EDICIÓ PAPER 06/06/2020

Consultar aquesta edició en PDF