Gairebé la meitat dels nous casos de coronavirus de les Balears es detecten a les residències

Les Balears han registrat aquest dilluns 49 nous contagis i tres morts més

La xifra de nous contagis per coronavirus a les Balears se situa aquest dimarts en 49, mentre que el nombre de morts en les darreres 24 hores és de tres. Així, el total de persones infectades a l'Arxipèlag és de 1.369 i el de morts, de 84, segons ha avançat el Ministeri de Sanitat i ha confirmat el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses de la Conselleria de Salut, Javier Arranz. Durant la roda de premsa, Arranz ha destacat que "més d'una tercera part dels nous casos s'ha detectat a residències per a gent gran", on s'estan intensificant les proves.

Malgrat aquest augment del nombre d'infectats, cal tenir en compte que el percentatge de creixement de casos es troba al voltant del 3,7%. Tot i que en les darreres 24 hores han ingressat a les Unitats de Cures Intensives de balears tres persones més –que en fan un total de 24–, el nombre de persones curades ascendeix ja a 537, sis més que aquest dilluns.

17 nous contagis a centres per a gent gran

Amb relació a la situació a les residències per a gent gran, Arranz ha assenyalat que s'hi han detectat 17 nous casos: 13 de pacients (12 usuaris de Domusvi Palma i 1 a La Bonanova) i 4 de treballadors (3 a Domusvi Palma i 1 a Domusvi Capdepera). Aquestes noves xifres donen com a resultat un total de 241 persones relacionades amb centres per a gent gran de les Illes contagiades per coronavirus. D'aquestes, 178 són usuaris –dels quals han mort 14 persones– i 63 són treballadors.

A les residències per a persones amb discapacitat, en canvi, no s'hi ha registrat cap nou contagi en les darreres hores. Per ara, 41 persones han donat positiu en aquests centres: 39 usuaris –tres dels quals han mort– i dos treballadors.

"Tenim un augment de casos, és una situació esperable, i un dels motius és que s'estan fent més proves a les residències de gent gran", ha argumentat el portaveu del Govern aquest matí. Malgrat això, ha subratllat que aquesta dada contrasta amb la disminució del nombre de persones hospitalitzades a les UCI.

"Sense dubte, si començam a tenir més casos, és perquè els detectam a les residències", ha assenyalat Arranz, qui afirma que "l'epidèmia està disminuint de manera clara". En aquest sentit, ha destacat que "estam en les fases de baixada".

Entre 800 i 900 PCR diàries

Sobre les proves que s'estan duent a terme en aquests centres, Arranz puntualitza que a qualsevol residència on es troba un cas, es comprova si la resta d'usuaris i treballadors s'han contagiat. Fins i tot, afegeix, hi ha residències on, tot i no haver-hi cap cas positiu, s'ha aplicat el mateix procediment quan hi han trobat una sola persona amb símptomes.

Les proves PCR es continuen fent a gran part de la població i ja es troben entre les 800 i 900 diàries, diu el portaveu. En total ja se n'han practicat 13.500 des de l'inici de la pandèmia a les Balears.

Quant a la xifra de morts, Arranz descarta que hi hagi "cap mort sospitosa i no confirmada" per coronavirus. Sobre això, explica que s'han canviat els criteris i que si bé abans qualsevol persona en estat greu s'havia de fer la prova, ara s'estan fent autòpsies per comprovar que la causa de la mort no estigui relacionada amb el covid-19. En qualsevol cas, cal tenir en compte que hi ha pacients per als quals, per la seva situació, "la mort és predicible" i que "és difícil fer proves només per engrossir una estadística".

Les residències de gent gran intenten blindar-se amb pocs recursos

Així, la incidència acumulada els darrers 14 dies a les Balears continua en descens i aquest dimarts s'ha situat en 77,51 casos per cada 100.000 habitants. Precisament amb l'objectiu de detectar un major nombre de casos de covid-19, la Universitat de les Illes Balears ha posat a disposició de les autoritats sanitàries 33 màquines per analitzar noves mostres mitjançant la tècnica PCR.

Aquestes 33 màquines de PCR se sumaran als 10.500 tests ràpids que varen arribar aquest dilluns a les Illes Balears, juntament amb 1.583.000 màscares quirúrgiques i 5.000 pantalles per protegir els professionals sanitaris. En total, si s'hi sumen els tests comprats per l'Executiu balear i els enviaments que ha fet el Ministeri de Sanitat, es Illes han rebut un total de 20.200 tests de detecció.

Pel que fa les xifres estatals, els casos continuen també en augment. En les últimes 24 hores s'han registrat 743 morts, també segons el Ministeri de Sanitat. Són 106 més que ahir, quan es va registrar el nombre de víctimes més baix des del 24 de març. El nombre de nous contagis s'eleva a 5.478 persones.

A més, la xifra de pacients ingressats a les UCI espanyoles és de 7.069, 138 més que aquest dilluns. 2.771 persones s'han recuperat ja de coronavirus a tot l'Estat en les darreres 24 hores, de manera que el total ascendeix a 43.208.

EDICIÓ PAPER 06/06/2020

Consultar aquesta edició en PDF