Societat 26/08/2020

El Govern anuncia una nova bateria de restriccions: prohibeix fumar al carrer i fa obligatòria la mascareta a la feina

La presidenta, Francina Armengol, explica que també es limitaran a deu persones les reunions socials i que es tancaran els parcs i les platges al vespre

Alba Tarragó
3 min
Un home fuma assegut en un banc al mig del carrer a Barcelona amb la mascareta desplaçada per sota el coll. Imatge del 18 d'agost del 2020, el dia que entra en vigor la prohibició de fumar al carrer si no es pot mantenir la distància de seguretat arran de la pandèmia del covid-19

PalmaLa presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha anunciat aquest dimecres que la Conselleria de Salut i Consum publicarà divendres al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) noves restriccions amb l'objectiu de frenar l'augment de contagis de coronavirus detectats els darrers dies a l'Arxipèlag. Entre aquestes noves mesures, hi destaca la prohibició de fumar a espais d'ús públic a l'aire lliure –sense excepcions de distàncies de seguretat– i l'obligació de dur mascareta a la feina en els casos dels espais tancats.

Juntament amb això, Armengol ha anunciat que queden limitades les reunions socials a un màxim de deu persones i que tant les platges com els parcs tancaran al vespre. La presidenta ha indicat que s'estudia reduir els aforaments a espais com ara bars i restaurants fins al 50%. Aquesta mesura també pot afectar esdeveniments culturals i esportius, noces, vetles i enterraments.

A partir de l'entrada en vigor de la nova resolució, l'obligatorietat de dur mascareta s'amplia, així mateix, als passejos marítims i als esdeveniments esportius culturals. En els casos de reunions a l'interior de les cases, Armengol ha puntualitzat que el seu ús és "recomanable". Per altra banda, el Govern ha decidit prorrogar durant 15 dies més la darrera resolució de Salut en matèria de restriccions relacionades amb l'oci i s'hi inclou el tancament de prostíbuls. Alguns dels detalls de les noves mesures, però, queden pendents de concretar.

Possibles restriccions de mobilitat

La cap de l'Executiu autonòmic ha indicat, a més, que es poden aplicar restriccions de mobilitat "a espais més concrets amb una incidència més alta" del virus. Segons Armengol, les competències del Govern els habiliten per prendre aquestes decisions, de manera que no caldria recórrer a la declaració de l'estat d'alarma que, segons va anunciar dimarts el president de l'Estat, Pedro Sánchez, poden sol·licitar les comunitats si ho consideren necessari.

Malgrat això, la presidenta balear ha indicat que estudiarà la proposta presentada per Sánchez. En qualsevol cas, ha puntualitzat, "les resolucions sempre s'acorden amb els consells insulars, l'Ajuntament de Palma i la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), i els agents socials i econòmics".

Quant als 2.000 militars que el govern espanyol pretén oferir com a rastrejadors de casos positius, la presidenta autonòmica ha manifestat que no descarten "en absolut" demanar-ne. Tot i això, ha dit també que les Illes han contractat "moltíssim personal durant aquesta situació". En una altra línia, i preguntada per la seva compareixença al Parlament, Armengol ha assegurat que està totalment disposada a fer-la quan ho decideixi la Cambra.

Taxa de positivitat superior al 10%

Per part seva, la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha avançat algunes de les noves dades de contagis de coronavirus d'aquest dimecres. Una de les xifres més destacades és l'augment en el nombre d'ingressos als hospitals, que passa de 242 a 257, i el dels malalts que es troben a Unitats de Cures Instensives, que han ascendit de 37 dimarts a 39 aquest dimecres.

Una altra de les qüestions que ha destacat Gómez ha estat la taxa de positivitat de les proves PCR que s'han fet fins ara a les Balears, la qual es troba entre un 10% i un 12%, amb una mitjana de 300 positius nous per dia aproximadament. Amb relació a les mesures sanitàries que ja s'han posat en marxa o que es preveuen engegar, la consellera ha esmentat la nova Central Covid, ubicada al polígon Can Valero, i la recent línia d'atenció a la ciutadania.

Es reforcen també els punts d'atenció per a la presa de mostres, que ja ascendeixen a quatre tant a Son Dureta com al Palau de Congressos. Un altre dels punts importants es troba als hotels medicalitzats. Segons Gómez, el Palma Bay "ja està operatiu amb més de 70 persones ingressades".

stats