Societat 21/08/2020

Els hospitals es preparen amb menys personal per a una segona onada

A Son Espases ja hi ha obertes tres unitats dedicades a coronavirus, juntament amb una quarta a l’Hospital General, i a Son Llàtzer, una més

Alba Tarragó
3 min
Els hospitals es preparen amb menys personal per a una segona onada

PalmaLa xifra de persones hospitalitzades per coronavirus s’ha duplicat en menys d’un mes a les Balears. La comunitat ha passat de 87 ingressats la primera setmana d’agost a 191 el divendres 21. El mateix ha succeït amb el nombre de malalts que han necessitat cures intensives. Mentre que el 3 d’agost només hi havia set llits d’UCI ocupats a les Illes, les darreres xifres disponibles al tancament d’aquesta edició situaven aquesta dada en un total de 23. Davant això, els hospitals ja han posat en marxa els respectius plans de contingència, amb els quals es preveu disposar de fins a 1.400 places d’hospitalització exclusivament per a pacients amb coronavirus i 300 d’UCI per als contagiats amb símptomes més greus. Però la dificultat no es troba “tant en el fet de disposar de llits, sinó a trobar el personal que doni resposta”, reconeix el director general del Servei de Salut, Juli Fuster.

A diferència de la primera onada, el Servei de Salut es troba actualment amb una part del personal sanitari de vacances i una altra part, en vigilància activa. Les darreres dades revelen que hi ha 420 sanitaris en aïllament. Amb aquesta situació, l’increment de la plantilla amb prop de 900 treballadors -250 dels quals es varen destinar a Atenció Primària- des del mes de març ha esdevingut insuficient. “En caldrien uns pocs més dels que tenim normalment”, admet Fuster. Per això, el Govern ha aprovat aquesta setmana una mesura excepcional per permetre que el personal pugui doblar o renunciar a les vacances cobrant-les.

“Ningú esperava que hi hagués un rebrot el mes d’agost. S’esperava que fos al setembre o a l’octubre, per això hi ha personal de vacances”, argumenta el director general, el qual qualifica de “deficiències” la manca de personal. Tenint en compte que “en el termini de 24 hores poden ingressar entre 10 i 12 persones en cada un dels hospitals”, si la situació es manté, “podem arribar a la mateixa situació que al març”, adverteix.

Per la seva banda, el subdirector d’Hospitals de les Balears, Paco Albertí, assumeix que l’Arxipèlag es troba en una segona onada de contagis. “Si es mira el gràfic, es pot veure una onada més plana que la primera”, indica Albertí, qui insisteix que si arriba a ser “punxeguda” pot “arribar a desbordar el sistema”. Una altra de les diferències amb l’onada de març és que, mentre que aleshores un 25% dels positius en covid-19 ingressaven a l’hospital, ara només ho fan prop d’un 4,6%, detalla el subdirector. També ocorre en el cas de les UCI. En un principi, el 9% dels casos acabaven en cures intensives i ara aquesta xifra se situa en el 0,7%.

A hores d’ara, a Son Espases ja hi ha obertes tres unitats dedicades al coronavirus, juntament amb una quarta a l’Hospital General, i a Son Llàtzer, una més. “L’hospital disposa dels llits suficients”, assegura el gerent de Son Espases, Josep Pomar, malgrat que “en aquest moment costa una mica més organitzar l’obertura d’unitats per les dificultats de trobar personal d’infermeria, que no és fàcil”. De moment, declara Pomar, “es manté l’activitat ordinària”, però “si fos necessari, a partir d’aquesta setmana, es podrien començar a restringir ingressos programats [que no siguin de coronavirus] a fi de disposar de més unitats”. Per ara, diu el gerent, “no estam en la mateixa situació que l’onada anterior, però la progressió és ràpida”.

Lluny del 65% d’ocupació

Amb relació a les xifres d’ocupació de la primavera, el portaveu del Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses del Govern, Javier Arranz, va recordar dijous enuna roda de premsa que el màxim d’ingressos va arribar als 765 i els d’UCI, als 115. El que seria preocupant, va dir l’expert, és superar el 65% d’ocupació, la qual cosa suposaria uns 200 llits de cures intensives plens.

Les Balears varen arribar dijous a un nou rècord de brots, amb 38 en només una setmana. Al tancament d’aquesta edició, el nombre de contagis puja a 5.449, d’ençà que va començar la pandèmia, amb 242 casos nous registrats divendres. En aquest sentit, la consellera de Salut, Patrícia Gómez, va advertir divendres que “el sistema sanitari s’està tensant” i que els esforços dels professionals no seran “suficients” si els contagis continuen augmentant al mateix ritme. “Amb aquest volum de casos que tenim dia a dia, el nombre d’ingressos i pacients d’UCI creixerà i probablement morirà gent”, va alertar Gómez.

stats