Societat 21/08/2020

Salut adverteix que si continua l'augment de casos de covid-19, "probablement morirà gent"

Patricia Gómez també avisa que el sistema sanitari "s'està tensant"

A. Tarragó
3 min
Imatge d'arxiu ARA Balears.

PalmaLa consellera de Salut del Govern balear, Patricia Gómez, ha advertit aquest divendres migdia que "amb aquest volum de casos que tenim dia a dia, el nombre d'ingressos i pacients d'UCI augmentarà i probablement morirà gent". Així ho ha afirmat després de participar en una reunió extraordinària amb els gerents responsables dels centres assistencials, dels hospitals, d'Atenció Primària i del 061.

La membre de l'Executiu s'ha adreçat a la població jove, amb la qual ha estat especialment dura. "Als joves només els diré una cosa: espais buits, terrasses buides, escoles buides, instituts buits i carrers buits. Crec que amb això ens entendrem millor", ha afirmat.

A més, ha alertat que "el sistema sanitari s'està tensant". Tot i que "s'està preparant per al que vindrà amb professionals i equips excel·lents que s'hi estan deixant la pell, no és suficient", ha reconegut.

Una vegada més, Gómez ha insistit que "no és el moment" per a les "reunions familiars i socials" i que cal "reduir al màxim el contacte social". "No volem tornar enrere, no volem confinar", ha assegurat la consellera, qui ha defensat la tasca dels empresaris: "La majoria s'ha esforçat moltíssim per poder tenir unes instal·lacions segures".

"Deficiències" de personal sanitari

Per part seva, el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, ha anunciat que ja hi ha "una sèrie de plantes obertes tant a Son Espases com a Son Llàtzer dedicades a covid que fa unes setmanes no teníem". Si bé "això vol dir que ingressa més gent", a les UCI encara no ha estat necessari incrementar les places, ha puntualitzat.

Tenint en compte que "en el termini de 24 hores han ingressat entre 10 i 12 persones a cada un dels hospitals", si la situació es manté, "podem arribar a la mateixa situació que el mes de març". El director general també ha assenyalat les "deficiències" que estan vivint els centres a causa de la manca de personal pels treballadors que hi ha aïllats i de vacances. "Ningú esperava que hi hagués un rebrot el mes d'agost. S'esperava que fos al setembre o l'octubre. Per això hi ha personal de vacances", ha explicat Fuster.

Una de les darreres mesures posades en marxa, ha indicat el directiu de Salut, ha estat l'increment de prop de 500 línies telefòniques d'Atenció Primària i del 061 i ha traslladat la central de rastreig de casos a una nau al polígon de Can Valero. D'aquesta manera, "es pot disposar d'espais més grans i es pot posar més gent a fer rastreig" i, a més, "s'aconsegueix alliberar d'aquesta feina els centres de salut".

Una cinquantena de rastrejadors més

A hores d'ara, hi ha unes 190 persones que es dediquen al rastreig i es preveu ampliar-les amb 40 o 50 més, ha manifestat la consellera. Atès que "les ràtios aconsellen que hi hagi un rastrejador per cada 1.000 habitants i si consideram una població d'1,2 milions de persones, hauríem de tenir-ne uns 250", ha especificat Gómez, qui considera que "ens acostam bastant" a la xifra.

Així mateix, la membre del Govern ha comunicat que l'aplicació Radar Covid, impulsada pel govern espanyol, pot començar a funcionar a les Balears la setmana que ve. Segons Gómez, "aquest divendres han d'acabar tots els protocols en català i castellà", de manera que s'espera "poder entrar en producció dilluns".

Pel que fa a l'ocupació dels hospitals, el director general ha apuntat que "a Son Espases ja hi ha tres unitats obertes i a Son Llàtzer una més". En total, hi ha aproximadament una capacitat de 1.400 places d'hospitalització preparades per a covid i 300 d'UCI, sense comptar el palau de congressos, on n'hi ha unes 200 més per a ingressos generals de coronavirus i una vintena més per a cures intensives. En qualsevol cas, el màxim al qual s'ha arribat en els moments de més casos de la pandèmia, el mes d'abril, va ser d'uns 400 llits ocupats d'hospitalització i uns 100 a UCI.

stats