Societat 19/08/2020

La consellera de Salut espera que d'aquí a dues setmanes comencin a davallar els casos actius de coronavirus

Patricia Gómez assegura que Mallorca fa setmanes que està en risc epidemiològic, mentre que Menorca, Eivissa i Formentera es mantenen en "nivell groc", és a dir, de "risc mitjà"

A. T.
2 min
200318 - Coronavirus, 061, Emergencia - IV09

PalmaLa consellera de Salut del Govern balear, Patricia Gómez, ha afirmat aquest dimecres que "si [les noves mesures de restricció] són efectives, d'aquí a dues setmanes –que és el període d'incubació de la malaltia– hauria de començar a disminuir el nombre de casos actius de coronavirus". Així, ha afegit, es podrà "valorar" si les mesures han estat útils.

Gómez ha atès els mitjans aquest matí després de visitar les dues noves sales d'operacions dedicades a la cirurgia oftalmològica que ha posat en marxa l'hospital Son Llàtzer. Amb motiu de l'acte, la consellera ha fet un balanç de la situació epidemiològica de la Comunitat Autònoma i ha assegurat que Mallorca "està en zona de risc des de fa unes setmanes", mentre que "Menorca, Eivissa i Formentera estan en nivell groc, és a dir, nivell de risc mitjà".

Aquestes valoracions es fan a partir dels càlculs de risc que fa cada setmana el departament d'epidemiologia de Salut. En qualsevol cas, ha reconegut la membre del Govern, "el nombre de casos pot continuar augmentant els propers dies". Això, però, "està succeint a tot Espanya d'una manera esglaonada", ha puntualitzat Gómez. Segons els experts, ha explicat, es deu "a la mobilitat i perquè durant l'estiu s'afavoreixen les trobades entre persones conegudes".

En aquest sentit, la consellera ha recordat que "és importantíssim fer un aïllament correcte". Per això, ha recordat, cal "evitar el contacte social en la mesura del que sigui possible" i "pensar que no podem fer tantes festes ni estar amb tants de grups de persones que no són del nostre entorn familiar".

Un 70% dels brots són socials

L'aïllament, ha advertit, no només cal fer-lo amb una PCR positiva. També cal fer una quarantena de 14 dies "quan es tenen símptomes respiratoris", "quan s'està pendent del resultat de la prova" o "quan s'ha estat en contacte estret amb una persona positiva, encara que tu mateix donis negatiu". "El 70% dels brots estan relacionats amb l'àmbit familiar o social", ha assenyalat Gómez.

Pel que fa a la situació als hospitals, Gómez ha mostrat una actitud positiva. "El gran volum de pacients és asimptomàtic. Només un 10% o un 15% té símptomes greus", ha destacat. Ara bé, ha afegit la consellera, "també tenen símptomes greus les persones joves i n'hi ha de molt joves que estan a cures intensives". Malgrat que encara no s'ha arribat a les xifres de març, "els malalts cada vegada són més joves".

stats