Una convenció internacional aprova noves mesures per detectar la 'Xylella' i altres plagues

L'objectiu és adoptar protocols que descriguin els procediments perquè els països puguin identificar correctament aquestes problemàtiques 

La Convenció Internacional de Protecció Fitosanitària  reunida aquesta setmana a Roma ha aprovat noves normes per a la diagnosi de sis plagues, entre les quals hi ha la ' Xylella   fastidiosa' , el bacteri que està causant greus danys als camps illencs, especialment als ametlers. El tècnic de la trobada,  Mirko   Montuori, ha explicat a l'agència Efe que s'han adoptat protocols que descriuen els procediments perquè els països puguin identificar correctament les plagues. "Els reguladors i inspectors tindran elements per reconèixer el tipus de plaga detectada, de manera que es podran realitzar mesures de contenció adequades", ha explicat. 

La ' Xylella   fastidiosa' , identificada per primera vegada a Amèrica, s'ha propagat ràpidament des del 2015 a cultius d'alt valor natural i econòmic d'Àsia i Europa, on ha acabat amb 180.000 hectàrees d'olivars a Itàlia, segons Efe. A més, França i Espanya també pateixen la plaga. L'expert ha detallat que aquestes regles limiten els treballadors encarregats de diagnosticar la plaga i no inclouen altres estàndards relatius a la vigilància o als tractaments específics que s'hagin d'aplicar per controlar-les. 

Els països membres de la Convenció també van tirar endavant un nou estàndard internacional amb l'objectiu de millorar la fumigació davant la creixent preocupació dels seus efectes sobre la salut i el medi ambient. La mesura recull els requisits de temperatura, duració i quantitat de substàncies perquè la fumigació sigui selectiva i proposi solucions per reduir-ne els impactes negatius, segons han explicat en un comunicat l'Organització de l'ONU per a l'Alimentació i l'Agricultura. 

Balears mira cap a Itàlia per combatre la ‘Xylella’

EDICIÓ PAPER 21/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF