Hàbitats naturals
Societat 19/02/2021

Sense contagis a les biblioteques

4 min
Cort és una biblioteca especialment bella i també més petita que les altres, però això no ha fet que no apliqui les restriccions amb la severitat necessària.

PalmaA l’Artesana (o Biblioteca de Cultura Artesana del Consell de Mallorca, que és el seu nom complet), els llibres que són agafats en préstec pels usuaris fan quarantena quan són retornats. També a les biblioteques de Can Sales o de Cort, que són les que vam visitar per escriure aquest reportatge. En realitat, a totes les biblioteques públiques, perquè forma part del protocol o normativa anticovid: els llibres que surten de la casa, en tornar, han de fer una quarantena de 24 hores. Això, segons la normativa actualitzada, perquè, al començament de la pandèmia, els llibres havien de passar 14 dies aïllats abans de tornar a ser posats a disposició dels lectors. Per què el temps de quarantena ha experimentat aquesta reducció dràstica és una cosa que no se sap, però aquestes han estat les indicacions de les autoritats sanitàries, segons explica la cap d’unitat Carmen Martínez. Ella també ens informa de les mesures que s’apliquen a l’Artesana per poder continuar prestant el servei de biblioteca de manera segura: a banda de les conegudes –mascareta, distància social, gel hidroalcohòlic–, s’ha reduït l’aforament, com a tots els recintes tancats, amb diferents graus d’afectació segons l’evolució de la pandèmia. Ara l’afluència permesa torna a ser d’un 50%, després d’un temps en què ha estat només d’un 30%, i hauríem de poder esperar que vagi millorant, tot i que allò que ha quedat més clar de la vida amb el virus és que res no és previsible. Per tal de controlar l’aforament de públic s’ha hagut d’habilitar, com quasi a tot arreu, el sistema de cita prèvia. Un usuari pot provar sort i, si en té, trobar lloc en algun moment que l’aforament no estigui complet, però, com que això no succeeix quasi mai, val més assegurar-se i fer abans la reserva de lloc. Una vegada a la biblioteca, s’ha de passar pel taulell d’informació abans d’accedir a l’espai que heu reservat. S’ha de dur la mascareta posada en tot moment, i la consulta a la secció d’audiovisuals obliga també a l’ús de guants. La col·lecció oberta continua sent oberta, però qualsevol llibre o document que es consulti s’ha de deixar després en un espai indicat expressament, perquè sigui recollit i posat en quarantena.

La idea de posar llibres en quarantena té la seva lògica, però reconec que em fa gràcia. És fàcil imaginar una estesa de llibres esperant el seu torn per ser recuperats i llegits, conversant entre ells per combatre l’avorriment, com feim –de vegades, no sempre– els companys d’habitació als hospitals. A Can Sales (Biblioteca Pública de l’Estat a Palma, nom complet) fan descansar els llibres a la sala d’actes, que és prou ampla però que ara està en desús, evidentment a causa de la pandèmia. Les sessions del club de lectura, del qual és responsable María José García, s’han convertit en telemàtiques, com tantes altres activitats relacionades amb els llibres i la lectura. Ella i Josep Roig (que trobam classificant guies de viatge, que ara s’han convertit en llibres d’imaginació i fantasia) són tècnics de biblioteca i han viscut en primera persona l’adaptació de les instal·lacions i del servei a la dita nova normalitat, més nova que normal. A Can Sales ara hi ha senyalització d’entrada i de sortida, s’ha instaurat també el sistema de cita prèvia i s’és estricte amb el respecte de la distància de seguretat, que alguns usuaris –especialment els estudiants– tenen tendència a obviar. Com que la plantilla de personal de Can Sales ho permet (hi fan feina 24 persones), s’han establert dos torns, que actuen com a grups bombolla. Es va posar en funcionament un servei de préstec a domicili, amb la col·laboració de voluntaris de Protecció Civil, però no va reeixir. En canvi, ha tingut un gran auge el servei eBiblio, és a dir, el préstec de llibres digitals (i també eFilm, que és l’equivalent en pel·lícules). També a l’Artesana havien experimentat un fort increment del préstec digital, que en els dos casos supera el 70%. Ha baixat el nombre de visites presencials, com és obvi, però no la fidelitat dels usuaris a un servei al qual no volen renunciar: si no pot esser per les vies habituals ho faran per unes altres, però qui té l’hàbit de fer servir la biblioteca ja no l’abandona. Hi ha qui fins i tot arriba a competir per tenir-lo, com feien alguns jubilats que solen anar a Can Sales a llegir el diari, abans de posar el sistema de cita prèvia: de bon dematí, una estona abans d’obrir, ja eren allà per ser els primers.

Biblioteca Municipal de Cort

El fet que una altra de les biblioteques importants que es concentren al centre de Palma, la privada Biblioteca March, estigui tancada fins a nou avís, ha derivat lectors cap a Can Sales, cap a l’Artesana i cap a Cort (Biblioteca Municipal de Cort, de nom sencer). Allà, Lluïsa Calafat i Antoni Rubio ens conten que els exiliats de can March acudeixen sobretot a la recerca i consulta de premsa antiga, que estam d’acord que enganxa perquè sol ser més bona de llegir que la premsa actual. Cort és una biblioteca especialment bella i també més petita que les altres, però això no ha fet que no apliqui les restriccions amb la severitat necessària. La reducció d’aforament, la cita prèvia, l’ús de mesures anticontagis: de vegades, somriuen, han de fer de mestres d’escola i estar damunt aquells que intenten botar-se les normes, i en ocasions es troben també amb usuaris cuetes, que volen delatar els altres. En lloc d’activitats presencials desenvolupen activitats online, com la viquimarató del passat mes de novembre (amb l’objectiu de millorar els continguts relatius a Palma a la Viquipèdia), o un projecte sobre viquidones que estan preparant per al proper 8 de març. A Cort, com a l’Artesana i a Can Sales, tenen el goig de poder dir que ningú no s’ha contagiat de covid-19. No és que la cultura sigui segura (res no ho és), però sí que fer les coses ben fetes de vegades té la seva recompensa.

stats