Societat 23/08/2023

Consubal carrega contra la política d'habitatge del Govern: "Delega la seva obligació en l'empresa privada"

L'Associació de Consumidors i Usuaris de les Balears critica que l'Executiu només beneficiï promotors immobiliaris i especuladors

ARA Balears
2 min
Al registre dels grans tenidors hi ha aproximadament uns 700 habitatges.

PalmaL'Associació de Consumidors i Usuaris de les Balears (Consubal) ha carregat contra la política d'habitatge del Govern perquè "delega la seva obligació de solucionar el problema en l'empresa privada". En una nota de premsa que ha difós Europa Press, Consubal ha advertit que les darreres mesures que ha anunciat la consellera d'Habitatge, Territori i Mobilitat, Marta Vidal, "només beneficien promotors immobiliaris i especuladors". Segons l'associació, "les propostes de l'Executiu denoten la manca d'idees i d'interès per posar en marxa mesures dirigides a pal·liar el greu problema que pateixen les Balears".

En aquest sentit, l'organització ha considerat que "el Govern no pot ni hauria de delegar a l'empresa privada la seva obligació constitucional de posar a disposició dels residents de les Illes habitatges adequats i a preus assequibles, en especial per a joves i famílies amb menys ingressos". El president de Consubal, Alfonso Rodríguez, ha explicat que "cedir sòl públic a promotors privats només alimenta l'especulació i regala beneficis extra a qui són els responsables en gran part del fet que l'accés a l'habitatge sigui una tasca impossible a la Comunitat". Rodríguez també ha assegurat que "la dramàtica situació de manca d'habitatge assequible necessita una intervenció urgent". "Són els poders públics els que tenen el deure de posar en marxa mesures per pal·liar-la", ha afegit. El president ha reiterat que "regalar" sòl a promotors, legalitzar habitatges il·legals ja construïts o prometre incentius fiscals per la compra d'habitatges a preus que no existeixen són mesures que "no contribuiran a la solució del problema, sinó tot el contrari".

El preu mitjà del metre quadrat és més del doble de la mitjana estatal

D'altra banda, el representant de Consubal ha recordat que a les Balears "és necessari destinar el salari íntegre de 17 anys per comprar un habitatge" i que el preu mitjà per metre quadrat és de 4.833 euros, "més del doble de la mitjana estatal i per damunt del preu de Madrid o Barcelona". Rodríguez també ha fet menció al preu dels lloguers, que fa que les famílies gastin de mitjana "més del 65% dels ingressos a pagar-lo i als subministraments de l'habitatge", una situació que afecta sobretot "els col·lectius vulnerables".

stats