Societat 15/08/2023

Els balears necessiten invertir el salari de quasi 17 anys per poder pagar una casa

Consubal ha assenyalat que la majoria de domicilis que ronden els 280.000 euros o menys es troben en "barris deprimits" i quasi tots "estan en pisos alts sense ascensor o necessiten reformes"

ARA Balears
2 min
Finques de pisos a Palma./ ISMAEL VELÁZQUEZ

PalmaEls residents de les Balears que volen adquirir un habitatge d'uns 280.000 euros necessitarien invertir el seu salari íntegre de 16,7 anys a pagar-lo, segons l'associació de Consumidors i Usuaris de les Balears (Consubal). En un comunicat recollit per Europa Press, l'associació ha fet referència a un estudi dels preus de mercat actuals i l'esforç econòmic que han de fer els residents a les Illes per adquirir un habitatge. En aquest sentit, han assenyalat que la gran majoria de domicilis que ronden els 280.000 euros o menys es troben en "barris deprimits" i quasi tots "estan en pisos alts sense ascensor o necessiten reformes".

El president de Consubal, Alfonso Rodríguez, ha advertit que un jove que vulgui beneficiar-se de la proposta del Govern d'incentius fiscals a qui vulgui adquirir el seu primer habitatge hauria de disposar d'uns estalvis de 56.000 euros per a l'entrada i 42.000 per a despeses de tramitació. A més, Consubal ha indicat que, després de consultar diverses entitats bancàries, la quota mensual d'una hipoteca rondaria els 893 euros, cosa que suposa el 64% del salari mitjà, aproximadament, a les Illes.

"A Eivissa, la situació és molt més dramàtica, ja que, després d'una extensa recerca d'habitatges per davall dels 280.000 euros, no arriben a la dotzena en tota l'illa", ha indicat.

Segons Rodríguez, la proposta del Govern d'incentius fiscals als joves que adquireixin un habitatge per residir-hi de manera habitual "no tindrà cap efecte i la seva aplicació serà escassa, davant la impossibilitat de trobar un habitatge adequat amb un preu igual o inferior a 270.000 euros, agreujat per la necessitat de disposar d'estalvis suficients per a l'entrada i les despeses, cosa que entre joves és molt complicat".

Així, Consubal ha assegurat que va sol·licitar una reunió urgent de la Mesa d'Habitatge, "sense resposta fins a aquest moment".

stats