Societat 21/10/2019

Quin és l'estat de conservació de la mar balear?

Fins ara la comunitat científica no té una resposta clara i per això més d'una desena d'institucions illenques preparen un primer informe que sigui "precís"

K. O.
2 min
Imatge d'ARA BALEARS.

PalmaQuin impacte tenen els emissaris sobre la posidònia i la qualitat de les aigües? Com es troben les poblacions de corals? Hi ha menys raors, lluços i sípies? I les aus que habiten a les costes? L'estat de conservació de la mar balear és encara desconegut i la comunitat científica no té una resposta prou contundent per aclarir quina és la seva situació. Per això, més d'una desena d'institucions illenques estan treballant en l'elaboració del primer informe complet i global per "tenir una visió més nítida" de com es troba la mar balear, segons ha assegurat el director de la Fundació Marilles, Aniol Esteban.

"Volem saber si està millorant o empitjorant la salut dels ecosistemes marins", ha comentat aquest dilluns durant la presentació de la iniciativa al CaixaFòrum la biòloga i coordinadora de l'informe, Raquel Vaquer. Més d'un centenar d'indicadors respondran aquests dubtes gràcies a la feina d'una seixantena de tècnics involucrats. "Sense un coneixement previ de l'ecosistema no es pot afirmar quina és la magnitud dels desequilibris causats per l'impacte humà", ha afegit Biel Moyà, de la Universitat de les Illes Balears.

El director del Centre Oceanogràfic de les Balears, Toni Quetglas, ha dit que una vegada es presenti el primer informe cal fer un seguiment anual, a més de visibilitzar tota la feina feta per la comunitat científica i la inversió destinada a la investigació marina. Miquel Mir, conseller de Medi Ambient i Territori, ha reclamat que la Comissió Europea i l'Estat s'impliquin més en la conservació de la mar Mediterrània perquè les actuacions que es fan en l'àmbit local i regional, malgrat ser molt positives, no són suficients en un ecosistema tan complex. La Fundació Marilles ha aportat 100.000 euros per cobrir els costos de coordinació inicial de la iniciativa, així com de producció i divulgació de l'informe.

Fins ara, la iniciativa reuneix les següents institucions: Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO), Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC- UIB), Sistema d'Observació Costaner de les Illes Balears (SOCIB), Universitat de les Illes Balears, Conselleria de Medi Ambient i Territori, Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM), Consell Econòmic i Social (CES), Fundación Biodiversidad, Fundació Marilles i Grup Iberostar. Està oberta a altres organitzacions i institucions.

stats