Economia 16/10/2019

88.441 treballadors depenen del bon estat de conservació de la mar balear

Un estudi de la Fundació Impulsa calcula que 6.511 empreses depenen directament o indirectament dels ecosistemes marins

Kike Oñate
2 min
Imatge d'arxiu d'un banc de peixos / richcarey

PalmaLes activitats vinculades a l'economia blava, o sigui, l'àmbit productiu lligat a la mar, generen a les Balears un valor afegit de 5.124 milions d'euros anuals a través d'un teixit de 6.511 empreses que donen feina a 88.441 treballadors. Així ho assegura l'estudi presentat aquest dimecres per la Fundació d'anàlisi econòmica Impulsa Balears en col·laboració amb la fundació conservacionista Marilles. El director d'aquesta entitat, el biòleg i economista ambiental Aniol Esteban, ha afirmat que "si volem que l'ecosistema marí ens continuï proveint de recursos, l'hem de cuidar i protegir", mentre que el director d'Impulsa, Antoni Riera, ha dit que "la mar ens dona una oportunitat per ser més competitius".

"Sempre ens fan triar entre medi i economia, i això és una dicotomia falsa, perquè poden estar integrats", ha dit Esteban, qui ha afegit que els dos primers són "subsistemes" del mateix ecosistema natural. Sobre això, el director de la fundació d'anàlisi econòmica ha recordat una cita atribuïda a Miquel Riera, un dels pioners de la modalitat d'escalada coneguda com a psicobloc i recentment mort, qui va dir que l'escalada és "l'art d'unir la mar i la muntanya". En aquest sentit, doncs, Antoni Riera ha assegurat que això és el que significa el concepte d'economia blava: reconèixer la importància de la mar pel seu gran potencial d'innovar i créixer.

A les Illes aquest tipus d'economia respon a l'especialització turística i la necessitat del transport propi d'un territori insular. La contribució més gran del valor afegit "blau" és a través del turisme costaner: l'allotjament o activitats de restauració (69,4%), el transport i el comerç (21,8%), la construcció i la reparació d'embarcacions (3,2%), el transport marítim (2,2%) i, en menor mesura, l'explotació de recursos marins com la pesca i l'aqüicultura, que només aporta un 1,8%.

El director de la Fundació Impulsa ha defensat que "no podem continuar parlant de sector, cal fer-ho de clústers", que són conglomerats d'empreses d'un mateix àmbit. Només així, ha dit Antoni Riera, es podrà millorar la productivitat i la competitivitat econòmica, perquè "ens enfrontam a un escenari complex i canviat". Aniol Esteban ha insistit en la necessitat de visibilitzar la interdependència que existeix entre les empreses i el medi marí, perquè "és la base del progrés econòmic". També ha assegurat que l'especialització vinculada a la conservació pot generar nous llocs de feina.

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha assistit a la presentació de l'informe a la Cambra de Comerç de Mallorca. Però també s'hi han pogut veure el responsable de l'àrea d'Economia del Partit Popular, Antoni Costa, i el líder d'El Pi, Jaume Font, a més d'un important grup d'empresaris.

stats