El Govern ajuda amb mig milió d'euros a la consolidació dels clústers empresarials

Química, TIC, turisme i biotecnologia són alguns dels sectors que compten a les Illes amb aquest tipus d'organització

La vicepresidenta i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, ha presentat aquest dimecres els ajuts atorgats a quatre clústers de les Illes Balears gràcies a la convocatòria de subvencions finançada amb l’Impost de Turisme Sostenible (ITS). "En total, s’han repartit 480.000 euros en ajuts per a l’enfortiment i la consolidació de l’estructura dels clústers existents i perquè els que han resultat beneficiaris promoguin i elaborin estudis adreçats a millorar la competitivitat empresarial i la generació de projectes col·laboratius", segons expliquen fonts del Govern.

Aquests ajuts financen un 75% de les despeses, i el 25% restant correspon a fonts privades. Per tant, la convocatòria suposa inversió directa en el sistema de Ciència i Tecnologia de les Illes Balears i, alhora, augmenta la inversió en R+D del sector privat.

L’han acompanyada el director general d’Innovació i Recerca, Pep Lluís Pons, i els representants dels clústers que han resultat beneficiaris en aquesta convocatòria: Joan Puig, president del Clúster Químic de les Illes Balears (Cliqib); Jaume Montserrat, president del Clúster TIC Turisme de les Illes Balears (Turistec); Luis del Olmo, president del Clúster de Turisme de les Illes Balears (Balears.t), i Fernando Barrera, vicepresident del Clúster Biotecnològic i Biomèdic de les Illes Balears (BIOIB).

Per al Govern de les Illes Balears, els clústers del coneixement tenen una importància cabdal en la diversificació del model econòmic. Per això, s’han duit a terme diverses actuacions per a la seva promoció i consolidació a les Illes, com ara subvencions dirigides a agrupacions empresarials innovadores i clústers.

Precisament, el projecte de 'Creació i consolidació de clústers del coneixement de les Illes Balears' va ser aprovat pel Pla Anual d'Impuls del Turisme Sostenible 2017, i ha permès la convocatòria dels ajuts que s’han atorgat al BIOIB, al Balears.t, al Turistec i al Cliqib.

La vicepresidenta, Busquets, ha assenyalat que un projecte com aquest “compleix una de les finalitats principals de la recaptació de l’impost”, ja que es destinen fons a la recerca científica, al desenvolupament i a la innovació tecnològica, accions que fan camí cap a la diversificació econòmica. “Una vegada més”, ha afirmat Busquets, “veim com una part dels beneficis del turisme a les Illes Balears reverteix en la societat gràcies a l’ITS. En aquesta ocasió, contribueixen a diversificar el nostre model econòmic”.

Així mateix, Busquets ha valorat positivament el paper dels clústers, “que promouen un ecosistema innovador, que és generador de llocs de treball qualificats i que és capaç d’atreure talent”.  

Els representants dels clústers presents a l’acte han destacat la importància d’apostar per l’economia del coneixement i han agraït la convocatòria de subvencions finançada amb l’ITS, que els ajuda a assumir riscos empresarials i a desenvolupar-se, en alguns casos, a escala internacional.

EDICIÓ PAPER 31/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF