Societat 10/01/2022

El Consell Social de la Llengua denuncia que el Govern no fa cas de les seves recomanacions

L'ens demana a l'administració que incorpori les mesures que proposen en les normatives que estan en tràmit o es poden esmenar

2 min
El Parlament balear, on ha tingut lloc el Ple del Consell Social de la Llengua.

PalmaEl Consell Social de la Llengua ha criticat el Govern balear i la resta de les administracions públiques illenques perquè no incorporen les mesures que proposa l'ens a l'hora de tirar endavant diferents normatives. El ple de l'òrgan, que ha tingut lloc aquest dilluns, ha aprovat un document proposat per l'Obra Cultural Balear (OCB) en què s'afirma que "en les normatives aprovades o en procés d'aprovació, així com en la praxi quotidiana de l'administració, no s'han incorporat bona part de les mesures prescrites" pel Consell.

Aquesta situació genera "una gran preocupació" al Consell, que demana a l'Executiu, als consells insulars i als ajuntaments que "assumeixin les seves propostes" en els casos en què les normes encara s'estan elaborant o es poden esmenar. Igualment, reclama al Parlament illenc que "tingui en compte les seves recomanacions" en les iniciatives legislatives que estan en fase de tramitació.

Així mateix, el ple ha demanat a les institucions "que la normalització de la llengua s'assumeixi com un compromís prioritari" i que s'adoptin mesures per assumir aquest objectiu "sense vacil·lacions" i amb "l'assessorament d'aquest òrgan". "Tots els poders públics tenen, d'acord amb l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, el mandat de normalitzar la llengua catalana, de garantir-ne l'ús normal i de crear les condicions que permetin arribar a la igualtat plena de les dues llengües oficials quant als drets dels ciutadans de les Illes Balears", recorda el document. 

Comissió permanent

Per acabar, l'ens ha sol·licitat que, d'aquí a un mes, es convoqui la comissió permanent per establir "un mecanisme" que permeti avaluar "el nivell de compliment" per part de les administracions de les mesures dictaminades pel Consell Social. En aquesta comissió hi participaran el Govern balear, els consells insulars i els ajuntaments. A més, s'ha sol·licitat que, sis mesos després d'aquesta comissió permanent, es faci un ple extraordinari per analitzar l'avaluació.

El president de l'OCB, Josep de Luis, opina que és "lamentable que tinguem un ens com el Consell Social de la Llengua, que fa tanta feina, i després no se'n faci cas per part de les institucions". No obstant això, valora positivament la voluntat de l'Executiu "d'esmenar" aquesta situació.

stats