Societat 02/05/2024

El Consell de Mallorca retalla un 25% les ajudes a Joves per la Llengua i l'OCB

Cada entitat perdrà enguany 15.000 euros

3 min
Correllengua, 2022 a Palma

PalmaEl Consell de Mallorca ha retallat un 25% les subvencions nominatives a favor de Joves per la Llengua i l'Obra Cultural Balear (OCB). La institució insular va atorgar l'any passat 60.000 euros a Joves per la Llengua i 50.000 a l'OCB, mentre que enguany en rebran 45.000 i 35.000, respectivament. Cal recordar que, durant la tramitació dels pressupostos del Consell, Vox ja va assegurar que el seu objectiu era deixar a zero en 2025 les ajudes que reben les entitats que lluiten per la protecció i el foment del català. De fet, fonts insulars han explicat que "s'ha aconseguit molt" malgrat les retallades i que Vox volia suprimir aquestes partides. Cal remarcar que el partit d'extrema dreta va donar el vistiplau a aquestes subvencions l'agost de l'any passat, quan es varen negociar els pressupostos de la institució insular. Malgrat això, Vox ha decidit incomplir aquest acord i ha votat en contra de qualsevol subvenció destinada a entitats de suport i foment de la llengua.

Fonts del departament de Cultura i Patrimoni del Consell recorden que tant Joves per la Llengua com l'OCB poden demanar les ajudes a les convocatòries que s'obriran i que inclús podrien recuperar els 15.000 euros de retallada. De fet, així ho han explicat a les mateixes entitats afectades. El portaveu de Joves per la Llengua, Pau Emili Muñoz, ha lamentat que el Consell passi la tisora a les ajudes justament quan l'associació celebra el trentè aniversari i amb el Correllengua 2024 en marxa. "Sabem fer feina amb doblers i sense, no perquè ens redueixin la nominativa ens aturarem de fer coses", ha recalcat.

MÉS recrimina a Galmés que "cedeixi" a les pressions de Vox i els socialistes parlen de parlen de "xantatge"

MÉS per Mallorca ha recriminat al president del Consell, Llorenç Galmés, que "torni a cedir a les pressions de Vox i impulsi noves retallades en la promoció del català". La formació ha lamentat aquest dijous la "deriva catalanòfoba" del Consell. El portaveu de MÉS, Jaume Alzamora, ha criticat que l'equip de govern "hagi fet coincidir" l'inici del Correllengua amb la retallada dels ajuts. "És una declaració d'intencions", han criticat. Amb tot, han recordat que aquest fet se suma a la reducció en més del 60% del pressupost destinat a política lingüística. "Amb aquesta retallada queda clar que Galmés és captiu de les voluntats i desitjos dels seus socis de govern".

El PSIB ha qualificat la retallada de les ajudes com un "xantatge" i com "una manera de limitar la llibertat d'expressió de la societat civil organitzada" mitjançant entitats que "s'han manifestat de manera molt crítica sobre la política de retrocés sistemàtic del català que ha iniciat el PP-Vox tant al Consell de Mallorca com al Govern". La portaveu socialista, Catalina Cladera, ha considerat que, "lamentablement, es van complint les amenaces de Vox, que el PP accepta dòcilment, d'anar limitant aquestes ajudes a les entitats que defensen la llengua i la cultura". "El Consell ha estat sempre un referent de suport a la llengua catalana, als seus creadors, i ara no podem consentir aquest retrocés impulsat per la ultradreta, i una dreta necessitada del seu suport", ha afegit.

Per la seva part, la portaveu del PP a la institució insular, Núria Riera, ha assenyalat que la subvenció directa a Joves per la Llengua va ser creada l'any passat amb "fins electoralistes", quan encara el PSIB, MÉS i Unides Podem governaven la institució insular, i ha qüestionat que no es posàs en marxa anteriorment. "El Consell de Mallorca destina 90.000 euros d'ajudes nominatives al Gremi de Llibreters de Mallorca per a la difusió de llibres en llengua catalana i altres 16.000 euros a l'Associació d'Escriptors, igual que l'any passat", ha al·legat. Per acabar, ha aclarit que, malgrat el pacte de govern amb Vox, els populars han defensat "sempre l'impuls del català i la llibertat lingüística, per molt que a l'esquerra no li agradi".

Vox vota en contra i l'oposició salva les ajudes

Com ja s'ha assenyalat, el grup parlamentari d'extrema dreta ha votat aquest dijous en contra de les subvencions nominatives a qualsevol entitat que defensi la llengua catalana. Però aquest vot en contra no ha paralitzat el curs normal de les subvencions. El PP ha tingut el suport del PSOE per tirar-les endavant, malgrat que els socialistes no estan a favor de les retallades. Fonts del partit asseguren que ha estat un vot per responsabilitat i per no deixar les entitats sense cap ajuda.

El portaveu de Vox al Consell, Toni Gili, ha subratllat que, encara que la seva formació va secundar inicialment els pressupostos, "no pot avalar polítiques que utilitzen la llengua com a excusa per dividir la societat i el mateix govern del Consell". La formació d'extrema dreta ha anat encara més enllà i ha fet una crida a "reconsiderar aquestes polítiques i a enfocar-se en iniciatives que unifiquin la societat mallorquina i respectin la pluralitat lingüística de l'illa".

stats