Societat 26/02/2020

El Consell proposa ara crear una comissió de responsabilitats polítiques pels casos de menors prostituïts

L'oposició es nega a formar part de la comissió d'experts i presenta una segona petició per crear-ne una d'investigació

Alba Tarragó
2 min
El director de l'IMAS reconeix que la prostitució de menors tutelats "no és nova" i que els "preocupa"

PalmaLa consellera executiva de Presidència del Consell de Mallorca, Teresa Suárez Genovard, ha reconegut aquest dimecres que l'executiu insular està "estudiant vies per treballar en la sensació de no transparència que es produeix" davant els casos d'explotació de menors tutelats per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS). Suárez ha anunciat que una de les propostes és crear una "formula per donar explicacions de responsables polítics en l'àmbit social de menors dels darrers anys", que es podria articular en una comissió.

Tot i això, assegura que "la responsabilitat sortirà dels expedients, que estan en mans de la Fiscalia". Segons la consellera, "això dona garanties màximes" i ha assegurat que "si hi ha responsabilitats, sortiran". Si bé "sembla que no és suficient el que s'està fent", afirma Suárez, "el perfil de l'equip de govern és molt tècnic" i s'està fent feina "en diverses àrees" per resoldre aquesta qüestió, afegeix.

Per la seva banda, els partits de l'oposició s'han negat a participar en la creació de la comissió d'experts també aquest dimarts, en la segona reunió de feina convocada per l'equip de govern. El Partit Popular, Ciutadans i El Pi han registrat una segona petició al Consell de Mallorca per crear una comissió d'investigació, que va ser rebutjada a favor d'obrir-ne una d'experts.

Respecte d'aquesta demanda, la consellera de Presidència ha assenyalat que "el reglament del Consell permet una comissió d'investigació, però no obliga a fer-la" i ha recordat que aquesta proposta "va perdre i va guanyar la d'experts". La intenció de l'equip de govern és, diu Suárez, "treure el focus polític" d'aquesta problemàtica social. Per això, continuaran treballant en la mateixa línia, malgrat que entenen que "l'oposició continuï amb la seva demanda".

Portaveus del PP, El Pi i Cs

El PP, Cs i El Pi insten MÉS a posicionar-se

Els tres partits han instat MÉS a posicionar-se davant aquesta nova proposta i afirmen que "ara tenen una segona oportunitat". El portaveu del PP al Consell, Llorenç Galmés, ha recordat que "Noguera va dir que estava a favor" de la comissió d'investigació, igual que la consellera Fina Santiago.

"Mai podem estar d'acord amb aquesta comissió d'experts", ha declarat per la seva banda la portaveu de Ciutadans, Beatriz Camiña, qui no considera "democràtic" que sigui el director de l'IMAS qui nomeni la persona que ha de coordinar aquest òrgan. "Per fer la comissió d'experts no ens necessiten a nosaltres, ara sembla que volen una espècie de consens per netejar la seva imatge", critica Camiña.

La portaveu d'El Pi al Consell de Mallorca, Xisca Mora, ha subratllat que no faran cap aportació a la comissió d'experts i qualifica de "manca de responsabilitat política" la manera com s'està gestionant aquesta qüestió. Igual que la resta de membres de l'oposició, assegura que "no s'està tenint en compte l'oposició" i continua defensant la comissió d'investigació com la millor eina "de control democràtic".

stats