Societat 14/03/2018

Protur Xef converteix Mallorca en la capital gastronòmica de l'Estat

Alumnes de 14 escoles de cuina de vuit autonomies d'Espanya prenen part en el concurs

Aina Solano
3 min
Protur Xef atreurà aquests dies l'atenció del amants de la gastronomia de tot l'Estat espanyol.

PalmaEntre el 15 i el 18 de març, Mallorca es convertirà en la capital estatal de la gastronomia gràcies al segon Concurs d'escoles de cuina Protur Xef, que es durà a terme a l'hotel Protur Biomar Gran Hotel & Spa de sa Coma.

Demostracions de cuina en viu, tallers gastronòmics, 'food trucks', mercat gastronòmic, conferències, taules rodones i sopars maridatge ompliran de professionals i apassionats del món de la cuina l'espai Estrella de l'hotel de sa Coma.

Dirigit pel xef Tomeu Caldentey, primer mallorquí reconegut amb una estrella Michelin, i conduït pel cuiner i comunicador Koldo Royo, fundador i president de l'Associació de cuiners instal·lats a les Balears, Ascaib, el certamen, que s'ha presentat aquest dimecres als mitjans de comunicació, està dirigit a alumnes de segon any de cuina o superior i enguany rep el suport de l'Agència Balear de Turisme (ATB).

Enguany l'organització ha superat les expectatives quant a la xifra d'escoles d'arreu de l'Estat interessades a prendre part del concurs, un fet que ha complicat la selecció dels participants, ja que, com confirma el director general de Protur, Jaume Nebot, “hem vist molta qualitat entre els aspirants”.

Enguany també del Basque Culinary Center

En aquesta segona edició hi participen 18 alumnes de 14 centres educatius procedents de 8 autonomies de l'Estat, que competiran per convertir-se en els tres primers finalistes o per adquirir algun dels premis del concurs. Així, estudiants de l'Escola d'Hosteleria de les llles Balears, de l'IES Juníper Serra i de l'IES Maria Àngels Cardona de Menorca competiran amb altres centres, com el Basque Culinary Center, l'hotel Escola de Sant Pol de Mar, l'hotel Escola de Santa Cruz de Tenerife, les escoles d'Hoteleria i Turisme de València i Madrid, el CIFP de Pontevedra, ESHAEX-SEXPE de Badajoz i l'ESHOP de Barcelona.

La cita gastronòmica té un jurat d'excepció, que està integrat per prestigiosos xefs i també per crítics gastronòmics. Entre els membres del jurat hi haurà el mediàtic cuiner Paco Roncero (2 estrelles Michelin), Susi Díaz, propietària del restaurant La Finca (1 estrella Michelin); Fernando Pérez Arellano, xef de Zaranda (2 estrelles Michelin); Andreu Genestra (1 estrella Michelin), i Marc Fosh, únic britànic que ha aconseguit 1 estrella Michelin.

El director general de Protur Hotels, Jaume Nebot, ha manifestat satisfacció pel suport del concurs per part de l'ATB i s'ha referit al sentit que hi ha darrere la iniciativa de Protur Xef: “Aquests estudiants de cuina que hi participen són els futurs professionals que necessitam per continuar oferint qualitat; per això, és molt positiu que estiguin il·lusionats amb la feina, que es formin bé i que comencin a tastar aquesta pressió del que suposa un concurs com aquest, en què t'exigeixen que ho facis bé”. L'ATB ha col·laborat en el patrocini d'aquesta segona edició aportant-hi 5 mil euros.

De la seva banda, el director general de l'Agència de Turisme de les Illes Balears, Jaume Alzamora, ha aplaudit que es duguin a terme la nostra comunitat iniciatives com la de Protur Xef “perquè posicionen Mallorca com un producte turístic diferent del sol i platja” i “ens permeten perllongar la temporada més enllà dels mesos d'estiu”. Això fa, segons Alzamora, “que si es creen esdeveniments i productes com aquest, puguem oferir als turistes que ens visiten una Mallorca diferent que també té molt d'interès”. En aquest punt, ha recordat que la gastronomia “és un puntal” i que “la dieta mediterrània és Patrimoni de la Humanitat”, per tant, “que s'organitzin iniciatives com aquesta que parteixen del producte local són més important encara”.

La directora general de Formació Professional i Formació del Professorat del Govern, Maria Francisca Alorda, ha definit aquest concurs d'escoles de cuina com “una promoció i un posar en valor la formació professional que tenim a les Illes, ja no només perquè els nostres alumnes i la gent de l'entorn s'adonin que aquí oferim una formació professional de qualitat, sinó perquè es pugui visualitzar en l'àmbit estatal”. A banda, ha valorat el format de l'esdeveniment “perquè combina una certa competitivitat amb una convivència entre alumnes que estudien el mateix i tenen la mateixa inquietud, que, a més, estan compartint el mateix espai amb professionals d'una categoria excel·lent que poden ser per a ells uns models molt importants, i reafirmar-se que el que estan estudiant té un valor i una importància considerables, especialment a la nostra comunitat”.

El xef Tomeu Caldentey, director del concurs, ha subratllat que el jurat del certamen “tindrà en compte valors com la convivència dins la cuina, l'ordre, l'organització i la neteja, sempre des d'un vessant constructiu, allunyat d'altres concursos mediàtics televisius”.

Concurs i activitats per als petits cuiners

Paral·lelament al certamen d'estudiants de segon nivell, enguany es torna a celebrar el concurs Protur Xef Kids, dirigit als més petits de la casa, en concret, a infants d'entre 8 i 12 anys, en el qual 18 nins aspirants a xef mostraran les seves habilitats culinàries al Protur Biomar. A més, estan previstos diversos tallers dirigits als infants, com el de tapes i decoració de galletes.

Un nodrit mercat gastronòmic amb molts productes de la terra i de diferentes denominacions d'origen i una notable exposició de 'food trucks' i caravanes de cuina ambulant i en viu completaran quatre jornades d'activitats per als amants de la bona gastronomia.

stats