Societat 02/03/2020

El Comitè de la Posidònia destinarà 200.000 euros a finançar deu projectes per protegir-ne les praderies

Entre les propostes hi ha diversos estudis científics i la instal·lació de boies ecològiques i de cartelleria per informar de les bones pràctiques de navegació

Ara Balears
2 min
Imatge del Comitè de la Posidònia, que s'ha reunit aquest dilluns al matí

PalmaEl Comitè de la Posidònia ha aprovat aquest dilluns els primers deu projectes finançats amb el fons de la posidònia, que actualment disposa de 200.000 euros. El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha presidit el comitè i s'ha mostrat "molt satisfet per haver fet un pas més en la implementació d'un decret que ha estat pioner i en el qual ara s'inspiren les administracions d'altres països, com França".

Entre els projectes que es finançaran, hi ha diversos estudis, com ara l'estudi de l'impacte produït pels emissaris públics a les praderies de posidònia, que serà cofinançat per l'Agència Balear de l'Aigua i la Qualitat Ambiental (Abaqua), o un altre estudi sobre la dilució de l'abocament a la mar de la salmorra procedent de la dessalinitzadora d'Eivissa i com afecta la praderia de posidònia.

A més, hi ha diversos projectes per instal·lar boies. En concret, se n'instal·laran una vintena d'ecològiques a l'àrea marina Punta Prima - illa de l'Aire, i també se n'instal·laran de prohibició a l'escull de posidònia situat a l'entrada de l'estany de Mongofra i d'advertència en una àrea de poca fondària al final de la badia de Fornells, on molts usuaris que no coneixen la zona entren i destrossen els fons i algunes comunitats de fanerògames.

Els altres projectes són per reetiquetar les boies d'advertència entre la punta Roja, na Carboner i la punta de Mongofra (les boies existents ja hi prohibeixen el fondeig però s'hi vol afegir una advertència); revisar i substituir les boies de fondeig per boies ecològiques a zones de praderies de Menorca; instal·lar cartelleria informativa al costat rampes d'avarada i benzineres nàutiques per informar de les bones pràctiques de navegació; editar tríptics informatius sobre la posidònia i sobre bones pràctiques de navegació i publicar el llibre educatiu La platja és viva en català, castellà, alemany i anglès.

El Comitè Posidònia és un òrgan creat arran de l'aprovació del Decret 25/2018 de conservació de la posidònia oceànica a les Illes Balears. Està format per 30 membres de diversos òrgans i entitats públiques i privades, entre els quals hi ha l'Estat, diverses conselleries, Ports de les Illes Balears, els consells insulars, entitats locals, la Universitat de les Illes Balears, institucions científiques, entitats ecologistes, confraries de pescadors i el sector de la navegació d'oci. Les seves funcions són de deliberació, assessorament, proposta, seguiment i control en matèria de posidònia.

stats