Biodiversitat
Societat 27/04/2022

De la cobra reial a les tortugues marines: el 20% dels rèptils del món estan en perill

La primera anàlisi global alerta que la tala i l'agricultura eliminen els hàbitats d'aquestes espècies i agreugen la pèrdua de biodiversitat

Catrin Einhorn / New York Times
4 min
Una tortuga marina al fons del mar en una imatge d'arxiu

Al voltant del 20% de les espècies de rèptils estan en risc d'extinció, principalment perquè els seus hàbitats estan desapareixent fruit de l'agricultura, el desenvolupament urbà i l'explotació forestal, segons alerta la primera avaluació mundial que es fa d'aquest tipus d'espècies. Des dels dragons fins a la cobra reial, passant per serps, tortugues i cocodrils: es calcula que 1.829 espècies de rèptils estan en perill de desaparèixer.

La investigació, publicada aquest dimecres a Nature, afegeix noves dades al conjunt ja prou sòlid d'evidències científiques que apunten a una crisi de biodiversitat planetària causada pels humans i equiparable a la crisi climàtica pel que fa a les greus conseqüències que pot tenir sobre la vida a la Terra. "És un avís en el camí cap a la catàstrofe ecològica", avisa Bruce Young, colíder de l'estudi i científic sènior de NatureServe, un grup de recerca en conservació sense ànim de lucre. Aquest col·lapse amenaça els humans perquè dels ecosistemes sans en depenen el sòl fèrtil, la pol·linització i el subministrament d'aigua.

D'entre tots els rèptils, les tortugues estan especialment amenaçades, amb quasi el 60% de totes les espècies en risc d'extinció, mentre que en el cas dels cocodrils són la meitat de les espècies les que poden córrer el mateix risc. En tots dos casos, les poblacions viuen amenaçades per la caça i la pesca.

Un exemplar de cobra reial, un dels rèptils més amenaçats a tot el món.

Però els resultats també aporten una mica d'alleujament. D'entrada, els científics sabien molt poca cosa sobre les necessitats que tenen els rèptils en comparació amb el que se sap dels mamífers, els ocells i els amfibis, i tenien por que els resultats mostressin que la desaparició dels rèptils obeïa al fet que necessiten mètodes de conservació diferents. Però en comptes d'això, els autors han constatat que les amenaces per als rèptils coincideixen amb les que afronten altres animals.

"No cal ser cap llumenera per protegir els rèptils, tenim totes les eines que necessitem", reitera el doctor Young. "Reduir la desforestació tropical, controlar el comerç il·legal, millorar la productivitat a l'agricultura per no haver d'ampliar les nostres àrees agrícoles. Totes aquestes coses ajudaran els rèptils, de la mateixa manera que ajudaran moltes, moltes, moltes altres espècies".

Els autors han detectat que el canvi climàtic juga un paper en l'amenaça que plana sobre el 10% de les espècies, un fet que suggereix que actualment aquest no és un factor important en la pèrdua de rèptils. Tot i això, Young avisa que els efectes de la crisi climàtica poden estar infrarepresentats perquè els científics simplement no tenen prou coneixement sobre molts rèptils per poder determinar si els amenaça a curt termini l'escalfament del planeta.

El que està clar és que les víctimes del canvi climàtic, rèptils i d'altres, augmentaran dràsticament en els pròxims anys si els líders mundials segueixen sense controlar adequadament les emissions de gasos d'efecte hivernacle, que provenen majoritàriament de la crema de combustibles fòssils. El setembre passat el drac de Komodo, el llangardaix més gran del món, va ser classificat com a espècie en perill d'extinció en gran part a causa de l'augment de les temperatures i del nivell del mar provocats pel canvi climàtic.

Uns animals amb "poc carisma"

En l'avaluació de rèptils hi han participat 52 autors amb contribucions de més de 900 experts d'arreu del món. Han calgut 15 anys, en part per les dificultats d'aconseguir el finançament per tirar-la endavant. "Els rèptils, per a moltes persones, no són carismàtics", diu el doctor Young. "Hi ha hagut molt més interès per altres espècies més peludes o amb plomes", afegeix.

Un dragó de Komodo, una espècie de rèptil en perill d'extinció.

Finalment, l'equip va avaluar 10.196 espècies. En 48 tallers entre els anys 2004 i 2019, grups d'especialistes locals es van reunir i van avaluar les espècies una per una. Les troballes de cada rèptil van ser revisades per un científic familiaritzat amb l'espècie però no implicat en l'avaluació, i després de nou pel personal de la Llista Vermella d'espècies amenaçades de la UICN, el catàleg global més complet de l'estat dels animals i espècies vegetals.

Amb el 21% de les espècies en risc d'extinció, l'estudi constata que el risc dels rèptils és més gran que el dels ocells (un 13% de les espècies conviuen amb aquesta amenaça) i una mica més baix que el que afronten els mamífers (un 25% d'espècies en risc). Les espècies d'amfibis, que han patit malalties greus a més d'altres efectes, estan molt pitjor, amb al voltant del 40% de les espècies en perill d'extinció.

Si totes les espècies de rèptils amenaçades s'extingissin, s'endurien amb elles més de 15.600 milions d'anys d'història evolutiva. "Ara que coneixem les amenaces a les quals s'enfronta cada espècie de rèptil, la comunitat mundial pot fer el següent pas unint plans de conservació i arribant a un acord polític global per invertir les tendències de la greu crisi de biodiversitat, sovint massa infravalorada", apunta Neil Cox, que ha coliderat l'estudi i també gestiona la Unitat d'Avaluació de la Biodiversitat.

Aquest any, les nacions del món estan elaborant un nou acord global per fer front a la pèrdua de biodiversitat. Tot i que les amenaces per a les espècies són clares –que s'arrasin els boscos per grans explotacions de ramaderia o per al cultiu de l'oli de palma, per exemple–, és molt més difícil que els països es posin d'acord sobre com aturar-les. Una reunió a Ginebra el mes passat va servir per frustrar científics i advocats, que van lamentar el poc interès i urgència que van demostrar els governs després de dos anys d'ajornaments vinculats a la pandèmia. Hi haurà una nova cita (i una nova oportunitat) al juny per intentar avançar en acords abans no arribi la cimera de l'ONU sobre diversitat que se celebrarà a la Xina aquest mateix any.

© Copyright The New York Times

stats