CAS OVER

La Fiscalia manté la petició de 5 anys anys de presó per a Rodríguez

L'acusen de la contractació de l'empresa de publicitat Over Màrqueting l'any 2004 per fer la campanya de la policia turística

La Fiscalia Anticorrupció ha mantingut aquest dijous la seva petició de 5 anys de presó per a l'exconseller d'Interior José María Rodríguez per l'anomenat cas Over, per la contractació de l'empresa de publicitat Over Màrqueting l'any 2004 per fer la campanya de la policia turística.

En les conclusions del judici, la Fiscalia ha mantingut les acusacions i les peticions de pena per a cinc dels acusats, però l'ha elevat per a l'excap de premsa de la Conselleria de Salut, Marisa Durán, en acusar-la també d'un delicte de negociacions prohibides a funcionaris. En total sol·licita per a ella 2 mesos de presó i una pena de multa i inhabilitació especial, així com el comís de 23.900 euros que va cobrar.

En el judici del cas Over estan acusats de corrupció l'expresident balear Jaume Matas i l'exconseller Rodríguez; el propietari de l'empresa de publicitat Over Màrqueting, Daniel Mercado; l'exsecretària general d'Interior, María Luisa de Miguel; l'excap de premsa de la Conselleria de Salut, Marisa Durán, i l'exdirectora general de Tecnologia, Encarnación Padilla, cunyada de Matas.

En les primeres sessions del judici celebrades a l'octubre, Matas, a presó pel cas Nóos, va admetre les acusacions de prevaricació, malversació i frau de la Fiscalia Anticorrupció i es va conformar amb penes de dos anys i mig de presó substituïbles per una multa de 18.000 euros.

Dels sis processaments, a més de Matas també van aconseguir un acord de conformitat amb les acusacions l'empresari i amo d'Over i l'exdirectora general de Tecnologia, Encarnación Padilla. Per a Mercado, la Fiscalia demana un any i tres mesos de presó, substituïbles per multes que sumen 5.400 euros, i per a Padilla reclama set mesos de presó, substituïbles per una multa de 3.360 euros.

Van negar les acusacions l'exconseller i antic delegat del Govern José María Rodríguez, que s'enfronta a una petició fiscal de cinc anys de presó per malversació; l'exsecretària general d'Interior, María Luisa de Miguel, que afronta aquesta mateixa petició de condemna, i l'excap de premsa del Departament autonòmic de Salut, Marisa Durán, per a qui demanen dos mesos de presó i ara afegeixen la multa i el comís.

El judici és per tres subpeces del cas Over en les qual figuren com a acusats Matas i Mercado, els quals presumptament varen acordar pagar a través de contractes públics fraudulents treballs electorals que Over Màrqueting havia fet sense cobrar o per sota del seu preu per al PP balear.

Aquestes adjudicacions presumptament corruptes es varen dur a terme a través de les conselleries d'Interior i Salut. De fet, els altres quatre acusats ho estan en virtut de les seves responsabilitats en aquests departaments.

Entre els contractes qüestionats hi figuren dos negociats sense publicitat de la Conselleria de Salut amb l'empresa Over per fer campanyes sobre hàbits saludables i sobre dona i tabaquisme. Ambdós costaren el mateix: 29.987,44 euros. Per aquests contractes, varen ser convidades a participar tres empreses, totes del grup Over.

Quant a la Conselleria d'Interior, es qüestionen l'adjudicació i els pagaments a Over per una campanya de publicitat sobre una oferta pública d'ocupació i per la campanya de la policia turística, per 20.880 euros.

Aquest dijous ha declarat com a testimoni la secretària general de la Conselleria de Salut i Consum del 2003 al 2006, Maria Antònia Estarellas, que ha dit que les empreses convidades les triava el director general o el cap de departament en cada ocasió, i que "anaven canviant".

També ha admès que li "xoca" que, en dos expedients consecutius en nombre de registre (els dos per campanyes de la Conselleria de Salut), les tres empreses convidades siguin les mateixes, i a més pertanyin a un mateix grup amb un administrador únic. Malgrat això, Estarellas ha assenyalat que no recorda cap irregularitat en els expedients. 

Un auxiliar administratiu, qui treballava en la Unitat de Gestió Econòmica de la Conselleria d'Interior i que rebutjà una factura d'Over per la creativitat de la imatge de la policia turística del Govern, ha explicat que la va tornar perquè no venia signada ni estava validada per cap superior.

Sobre el fet que aquesta factura es tornàs a presentar l'any següent amb una altra data i es pagàs, ha explicat al tribunal que aquest procediment no era l'habitual. El secretari ha detallat que "hi ha casos puntuals" de retard en el pagament per "alguna factura de darrera hora, per intentar solucionar el problema", encara que era "el darrer recurs".

El judici del cas Over quedarà vist per a sentència el pròxim 15 de març, previsiblement. Aquest dia serà la darrera jornada de la vista oral. Les acusacions i les defenses presentaran els seus informes finals i els acusats podran fer ús del seu darrer torn de paraula.

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF