Societat 21/12/2021

Com podem celebrar aquest Nadal segurs?

Salut recomana sopars i dinars en grups reduïts durant les festes

3 min
Un grup de persones en un restaurant.

PalmaSegon Nadal pandèmic, marcat per l'augment de contagis en les darreres setmanes a les Balears. En una setmana, la variant òmicron del coronavirus ha passat de representar un 8% dels positius que es detectaven a representar aquest dilluns un 25% dels casos. El cap de Microbiologia de Son Espases, el doctor Antonio Oliver, preveu que es dupliqui cada 48 hores fins a arribar a ser la variant predominant a finals de setmana. Davant d'aquesta situació, ja són moltes les famílies que dubten de si trobar-se en dinars i sopars durant les festes de Nadal.

En aquest context, la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha recomanat aquest dimarts fer sopars i dinars de Nadal en grups reduïts de persones. Les mesures més efectives per evitar contagis tornen a ser les mateixes de sempre: utilitzar la mascareta, distància, ventilació, no barrejar grups bombolla i, preferiblement, estar en espais oberts.

Per tot això, Gómez aconsellat que els grups siguin estables i que no s'assisteixi a una trobada social o familiar amb símptomes catarrals. Durant les reunions, és millor tenir les finestres obertes perquè circuli l'aire i dur la mascareta sempre que no es mengi o begui. A més, si es pot evitar fer dinars o sopars llargs, millor, i sempre que sigui possible que es facin a l'exterior. De la mateixa manera, la consellera ha subratllat la importància d'evitar l’entrada en establiments on no es respectin les normes de seguretat.

El portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses a les Balears, Javier Arranz, ja va demanar aquest dilluns que la ciutadania compleixi les normes de prevenció –mascareta en interiors, ventilació, distància física i higiene– i va fer una crida a les persones no vacunades perquè no participin en les reunions familiars i socials d'aquestes dates. "Si una persona no està vacunada, ni es protegeix a ella ni protegeix els altres. Que les persones no vacunades es repensin molt seriosament si han d'anar a reunions de Nadal, i més en interiors", va reclamar Arranz.

Amb tot, la vacuna és la gran diferència respecte de Nadal de l'any passat, però allò cert és que no impedeix la transmissió del covid i el perill continua sent alt per a les persones grans. Gómez ha insistit aquest dimarts a reforçar la vacunació i ha fet una crida perquè la gent que encara no s'ha vacunat ho faci.

Més enllà de les festes, el que també preocupa a Salut és la situació de després, especialment si es continua amb la tendència de contagis actual. "La cosa no va gaire bé. La situació és complicada i ho serà més d'aquí a unes setmanes", va assegurar Arranz.

Escassetat de tests d'antígens

La situació actual explica que la demanda de tests d'antígens s'hagi disparat: la disponibilitat de tests d'antígens a les farmàcies de les Balears comença a "complicar-se" i "alentir-se" després que la venda de proves hagi augmentat un 200% en les dues darreres setmanes. Com a conseqüència, els tests d'autodiagnosi s'han acabat en moltes farmàcies, tot i que el Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears (COFIB) assegura que alguns establiments encara en tenen estoc. Es preveu que aquesta setmana n'arribin més, però menys dels que s'esperaven.

El COFIB ha explicat que l'increment de les vendes els darrers dies ha estat provocat principalment per la proximitat de les festes i les reunions socials i familiars, abans de les quals els ciutadans opten per fer-se una prova "per seguretat". Segons han afegit, la disponibilitat d'estoc s'està complicant a tot Espanya i, com ha passat amb altres mercaderies, l'arribada a les Balears també es veu afectada per la insularitat. Això "alenteix" el procés i podria fer que la situació sigui pitjor a Menorca, Eivissa i Formentera.

stats