Societat 21/12/2021

Els illencs majors de 50 anys ja poden rebre la tercera dosi de la vacuna contra el covid-19 a partir d'aquest dimarts

Salut avisa que la situació de la pandèmia es complicarà encara més les properes setmanes

3 min
Persones amb mascareta a un carrer del centre de Palma.

PalmaEl Govern ha anunciat que els majors de 50 anys poden demanar cita a partir d'aquest dimarts a partir de les 17 hores per rebre la dosi de reforç contra el covid-19. Amb tot, a les portes de les celebracions de Nadal, la Conselleria de Salut i Consum ha advertit que la situació es complicarà encara més les properes setmanes a les Illes. "La cosa no va gaire bé. La situació és complicada i ho serà més d'aquí a unes setmanes", va dir aquest dilluns el portaveu del Comitè de Malalties infeccioses a les Balears, Javier Arranz.

Arranz va detallar les xifres d'incidència acumulada a 14 dies, que en el conjunt de les Illes és de 613 casos per cada 100.000 habitants, mentre que fa una setmana era de 556. Per illes, a Mallorca hi ha 626 casos (576 la setmana passada); a Menorca, 697 (aquesta illa ha minvat, perquè fa una setmana tenia 714 casos per cada 100.000 habitants); a Eivissa, 520 (fa set dies, 378); i a Formentera, hi ha una incidència a 14 dies de 170 casos per cada 100.000 habitants (67 la setmana passada). Pel que fa a la incidència acumulada a set dies, és de 318 casos per cada 100.000 habitants, una dada que indica que la pandèmia continuarà creixent, perquè supera el 50% de la incidència a 14 dies. Des que va començar la pandèmia, a les Balears s'han diagnosticat 116.084 casos de covid-19.

"Hem de continuar endavant amb les mesures que sabem", ha dit Arranz, que va fer una crida perquè tothom que estigui dins dels grups designats es posi la tercera dosi de la vacuna. D'altra banda, va reconèixer que la situació també es complica als hospitals i va subratllar que les UCI estan "en risc alt". Segons la informació que va fer pública dilluns la Conselleria de Salut, a les unitats de cures intensives hi ha 52 pacients, amb un percentatge d'ocupació del 15,25%. A planta hi ha 261 persones, després que Salut hagi notificat 588 casos nous.

La situació actual ve marcada per la presència de la variant delta i de la relaxació durant el pont de desembre. "Els casos d'ara no són per òmicron, sinó pel comportament social dels darrers dies festius", va explicar Arranz. "A més, ara tenim la variant òmicron, que està en ple ascens, i hem de jugar amb tot això en aquests moments", va afegir.

L'eficàcia de la tercera dosi

El portaveu va destacar el nivell de protecció que aporta la dosi de reforç de la vacuna i va posar com a exemple les residències de gent gran: al gener hi havia 106 usuaris positius, mentre que ara són 30 després d'haver rebut la tercera dosi. Quant als treballadors de les residències, han pasat de 81 positius al gener a 46 aquesta setmana. El que sí que s'ha incrementat significativament és la xifra de professionals sanitaris contagiats, que aquesta setmana són 255, 108 més que el gener del 2021.

"La incidència acumulada a 14 dies en majors de 70 anys és de només 179 casos per cada 100.000 habitants, mentre que en la resta de grups d'edats està entre els 600 i els 700", va comentar, i va destacar que "la dosi de record ha generat una molt bona immunitat".

Els no vacunats, que no vagin a reunions familiars o socials

Arranz va demanar amb vehemència que la ciutadania compleixi les normes de prevenció –mascareta en interiors, ventilació, distància física i higiene– i va fer una crida a les persones no vacunades perquè no participin en les reunions familiars i socials d'aquestes dates. "Si una persona no està vacunada, ni es protegeix a ella ni protegeix els altres", va dir, a més de demanar que "les persones no vacunades es repensin molt seriosament si han d'anar a reunions de Nadal, i més en interiors".

stats